Υπόθεση Ναβάλνι: Σήμερα εξετάζεται η έφεση για την αποφυλάκισή του

Σήμερα αναμένεται να εξετάσει ρωσικό δικαστήριο την έφεση που έχει ασκήσει ο επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, κατά της φυλάκισής του με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι δεν αναμένεται το «πράσινο φως» για την αποφυλάκισή του του.

Ωστόσο, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, μέσα από την δικαστική αίθουσα, θα έχει την ευκαιρία να καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί λίγες ώρες μετά τις επιδρομή ρωσικών αρχών σε ιδιοκτησίες και γραφεία του Ναβάλνι και των συνεργατών του.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ναβάλνι διατάχτηκε να παραμείνει υπό κράτηση για 30 ημέρες για υποτιθέμενες παραβιάσεις των όρων αποφυλάκισης και για άλλες νομικές υποθέσεις τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει κατασκευασμένες.

Χθες, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον αδελφό του Ναβάλνι, Όλεγκ ,έπειτα από έρευνα στο διαμέρισμα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού στη Μόσχα , όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του.

Παράλληλα, έγιναν και επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία των συνεργατών του Ναβάλνι στη Μόσχα και σε πολλές άλλες ιδιοκτησίες που σχετίζονται με τον 44χρονο Ρώσο.

Η ρωσική αστυνομία ενισχύει τις έρευνες κατά του Ναβάλνι και των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, λίγες ημέρες πριν από τις νέες συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά της ρωσικής εξουσίας το Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τις διαμαρτυρίες για την απελευθέρωση του Ναβάλνι παράνομες και επικίνδυνες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε 100 πόλεις της Ρωσίας με αίτημα την απελευθέρωση του Ναβάλνι και, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, περίπου 4 χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν , ανάμεσά τους ακαι 400 ανήλικα.

Ο Ναβάλι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου νοσηλευόταν μετά τη δηλητηρίασή του, προκαλώντας αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον είναι «ιδιαιτέρως ανήσυχη» για τον κρατούμενο Αλεξέι Ναβάλνι και εξετάζει ενέργειες κατά της Μόσχας ως απάντηση στη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου.