Τα χειμωνιάτικα φρούτα που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες και ταυτόχρονα φτωχά σε θερμίδες, τα φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας είτε σκοπός σας είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας είτε να χάσετε βάρος. Για να κάνουμε λοιπόν τη ζωή σας πιο εύκολη και τη διατροφή σας πιο θρεπτική, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα φρούτα που πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας αυτόν τον χειμώνα.

*Ακτινίδιο

Μπορεί η τριχωτή του εμφάνιση και η γλυκόξινη γεύση του, να μην το καθιστούν την πρώτη σας επιλογή όταν θέλετε να φάτε φρούτο, αξίζει όμως να δώσετε μια ευκαιρία στο ακτινίδιο,  αφού είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Συγκεκριμένα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

*Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του χειμώνα και όχι άδικα, αφού εκτός από ιδιαίτερα γευστικό, έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ όταν τρώγονται συνδυαστικά με τροφές που έχουν σίδηρο, αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μάλιστα αν καπνίζετε, έχετε έναν λόγο παραπάνω να καταναλώνετε πορτοκάλια, αφού ηνικοτίνη καταστρέφει την πολύτιμη για τον οργανισμό μας, βιταμίνη C, στην οποία είναι πλούσια τα πορτοκάλια.

*Μήλο

Το μήλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ σχετίζεται με βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Σχετικές έρευνες το συνδέουν με μειωμένη χοληστερόλη και κατ΄ επέκταση μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

*Αχλάδι

Η πιο συνηθισμένη ποικιλία αχλαδιών που συναντά κανείς στην Ελλάδα είναι τα κρυστάλλια, με κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα, ενώ οι αρωματικές κοντούλες και τα μεγαλύτερα βουτυράτα είναι άλλες ποικιλίες που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε κάλιο, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας νατρίου από το σώμα, ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη C και πολλές φυτικές ίνες.

*Ρόδι

Τα ρόδια είναι από τα λίγα φρούτα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να επωφεληθείτε πλήρως από τη θρεπτική τους αξία. Το ρόδι είναι ιδιαίτερα φτωχό σε θερμίδες (80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), αλλά πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά -και συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες- φαίνεται να είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του σταφυλιού, του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού.