Ισχυρή ανάκαμψη στη Wall, μετά το sell-off της Τετάρτης

Σε τροχιά ανάκαμψης κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ το δ’ τριμήνου, μετά από μια συνεδρίαση – την Τετάρτη – κατά την οποία οι S&P 500 και Dow Jones υπέστησαν την ισχυρότερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 385,33 μονάδες ή 1,27%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 45,43 μονάδες ή 1,21%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 95,54 μονάδων ή 0,70%.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται κυρίως η μετοχή της GameStop, η οποία κατέγραψε ένα ακόμα εκρηκτικό ράλι στη χθεσινή συνεδρίαση, για να υποχωρήσει στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, πριν σημειώσει νέα απότομη άνοδο πριν το άνοιγμα της αγοράς την Πέμπτη, ενώ λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης η διαπραγμάτευσή της διακόπηκε, μαζί με εκείνη των μετοχών των Express και AMC.

Οι μετοχές της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών κατέγραψαν πτώση 15,97% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Τετάρτης, έχοντας σημειώσει προηγουμένως “άλμα” άνω του 130% κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Την Πέμπτη, πριν το άνοιγμα της αγοράς στη Wall οι μετοχές της GameStop κατέγραφαν εκ νέου άνοδο της τάξης του 30%, όπως αναφέρει το Reuters.

Η GameStop δεν είναι η μόνη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των hedge funds και ιδιωτών μικροεπενδυτών τις τελευταίες ημέρες, που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σαν το Reddit για να “ποντάρουν” στην αγορά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες σημαντικά “σορταρισμένες” μετοχές, όπως αυτή AMC Entertainment, με τον τίτλο της αλυσίδας κινηματογράφων να καταγράφει κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κέρδη της τάξης του 300%, για να υποχωρήσει ωστόσο στις μετασυνεδριακές συναλλαγές κατά 26,58%.

“Η συγκεκριμένη κίνηση της αγοράς δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια επικών διαστάσεων φούσκα, ένα φαινόμενο που υφίστατο ανέκαθεν”, σημειώνει ο Peter Boockvar, CIO στην Bleakley Advisory Group, σε σημείωμά του. “Δεν πρόκειται για επενδυτικές κινήσεις. Δεν είναι, για παράδειγμα, προσπάθεια επένδυσης για ένα συνταξιοδοτικό χαρτοφυλάκιο με ισχυρή διαφοροποίηση κινδύνου. Δεν πρόκειται για ψύχραιμη αποτίμηση της αξίας μετοχών. Οι συγκεκριμένοι traders ξεχνούν ότι η αγορά μιας μετοχής σημαίνει αγορά μεριδίου σε μια εταιρεία, ενώ εδώ έχουμε ένα παιχνίδι με το σύμβολο μιας μετοχής, στην ουσία ένα παιχνίδι όπου ο ένας πετά την καυτή πατάτα στον άλλο”, τονίζει.

Συνολικά 23,7 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια στη χθεσινή συνεδρίαση, στην πλέον “γεμάτη” ημέρα συναλλαγών από το 2007.

Η μετοχή της Apple, μετά τα έσοδα – ρεκόρ δ’ τριμήνου ύψους 111,4 δισ. υποχωρεί κατά 2%, με εκείνη της Tesla να “χάνει” 5,7% μετά την ανακοίνωση χειρότερων του αναμενομένου από τους αναλυτές κερδών στο ίδιο τρίμηνο.

Αντιθέτως, η μετοχή της American Airlines σημειώνει άλμα άνω του 30%,  μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων ισχυρότερων σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, εξάλλου, προειδοποίησε χθες, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, ότι η αμερικανική οικονομία έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο για να ανακάμψει πλήρως.

Μάκρο

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2020 τα οποία έδειξαν ότι το ΑΕΠ επιβράδυνε και πάλι στο κλείσιμο του έτους μετά το ρεκόρ που κατέγραψε το προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 4% το δ’ τρίμηνο χάνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,2% σε δημοσκόπηση του Bloomberg και 4,3% σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Το γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εκτιναχθεί κατά 33,4% καθώς η οικονομία ανέκαμπτε από τα lockdowns της άνοιξης που οδήγησαν σε συρρίκνωση ρεκόρ 31,4% το β’ τρίμηνο.

Για το 2020 συνολικά το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5%.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στις 847.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αρχικές αιτήσεις στις 875.000.