Super League 1, ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 0-2: Πρώτο «κάζο» με Χιμένεθ

Με πέναλτι του Κρίζμαν στο 32΄ και πλασέ του Λεό στο 86′ ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε μετά από 31 χρόνια εκτός έδρας την ΑΕΚ που έστειλε δύο φορές τη μπάλα στο δοκάρι με Μάντςλο (50′) και Ολιβέιρα (64′) για την 19η αγωνιστική της Super League 1

Ήταν που ήταν το κλίμα περίεργο για την ΑΕΚ, ήρθε και το διπλό του  ΠΑΣ Γιάννινα με 0-2 στο ΟΑΚΑ για να κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση για τους κιτρινόμαυρους. Χάρη σε ανόητο πέναλτι του Ινσούα, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Κριζμάν στο 33′, και πλασέ του Λεό στο 87′, η ομάδα της Ηπείρου έφυγε με τους τρεις βαθμούς, σημειώνοντας εκτός έδρας νίκη επί της Ένωσης μετά από 31 χρόνια! Η Ένωση μετά από ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο, ανέβασε απόδοση στο δεύτερο μέρος, είχε δύο δοκάρια με Μάνταλο και Ολιβέιρα, αλλά δεν βρήκε ποτέ ούτε το καθαρό μυαλό, ούτε κάποιο γκολ, φεύγοντας με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο στη δεύτερη ήττα με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο μετά από εκείνη με τον Ολυμπιακό. Ανώμαλη προσγείωση για την ΑΕΚ και θρίαμβος για τον εξαιρετικό ΠΑΣ Γιάννινα που σημείωσε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα μετά από επτά αγωνιστικές.

Έτσι ξεκίνησαν Χιμένεθ και Γιαννίκης

Ο Μανόλο Χιμένεθ προχώρησε σε πέντε αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ, αφήνοντας στον πάγκο τον Μάνταλο. Το 4-3-3 του Σεβιγιάνου κόουτς ήταν με τον Αθανασιάδη στην εστία, τετράδα στην άμυνα τους Ινσούα, Σβάρνα, Τσιγκρίνσκι και Μπακάκη, τριάδα στον άξονα τους Σιμόες, Γαλανόπουλο και Σιμάνσκι, στα δύο άκρα τους Τάνκοβιτς και Γκαρσία και στην κορυφή τον Ολιβέιρα. Για τον Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα ο Αργύρης Γιαννίκης παρέταξε ένα 4-4-2. Στο τέρμα ντεμπούτο έκανε ο Λοντίγκιν, τετράδα στην άμυνα ήταν οι Πίρσμαν, Κάργας, Παντελάκης και Οικονομόπουλος, στο κέντρο οι Σιόντης και Ντομίνγκεθ, στις δύο πτέρυγες οι Καρτάλης και Μπρένερ και στην επίθεση Κριζμάν και Λεό.

Κάκιστη ΑΕΚ, ανόητο πέναλτι του Ινσούα και 0-1 με Κριζμάν!

Η ΑΕΚ στο πρώτο μέρος δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε μια κλασική ευκαιρία! Μηδέν φαντασία στο επιθετικό κομμάτι, καθόλου συνδυαστικό ποδόσφαιρο, μια Ένωση προβλέψιμη, πηγαίνοντας συνεχώς από τα δεξιά με τον Λιβάι Γκαρσία, στον οποίο οι παίκτες του Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα δεν άφηναν χώρους. Γενικώς οι παίκτες του Γιαννίκη ήταν άριστα στημένοι στο γήπεδο, παίζοντας με συγκέντρωση. Στο 9′ μάλιστα θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει, όταν ο Μπρένερ κατέβασε την μπάλα όμορφα και σούταρε με τον Αθανασιάδη να βγάζει σε κόρνερ.

Δύο κεφαλιές του Ολιβέιρα στο πρώτο τέταρτο δεν ανησύχησαν τον Λοντίγκιν. Αυτές ήταν και οι μοναδικές περιπτώσεις που μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ως ευκαιρίες της ΑΕΚ στο πρώτο 45λεπτο. Στο 31′ η Ένωση τιμωρήθηκε για την κάκιστη εικόνα της, με τον Ινσούα να κάνει ένα ανόητο πέναλτι στον Παντελάκη στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα. Έπειτα από τον έλεγχο VAR το πέναλτι εκτελέστηκε από τον Κριζμάν, ο οποίος ευστόχησε κάνοντας το 0-1 στο 33′. Το προβάδισμα των φιλοξενούμενων εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τους κιτρινόμαυρους, οι οποίοι ήταν εμφανές πως δεν είχαν καθαρό μυαλό.

Δύο δοκάρια για την ΑΕΚ και θρίαμβος του ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ με 0-2!
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Χιμένεθ, που δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από την ενέργεια και την ανάπτυξη των παικτών του, προχώρησε σε τρεις αλλαγές με τους Ινσούα, Γαλανόπουλο και Τάνκοβιτς να δίνουν τη θέση τους στους Λόπες, Ανσαριφάρντ και Μάνταλο και γυρνώντας στον σχηματισμό σε 4-4-2. Με τη συμπλήρωση πέντε λεπτών στο δεύτερο μέρος η Ένωση άγγιξε την ισοφάριση. Αρχικά ο Οικονομόπουλος πάνω στη γραμμή έδιωξε σε κόρνερ την εκτέλεση φάουλ του Γκαρσία, ενώ στη συνέχεια της φάσης το σουτ του Μάνταλου σταμάτησε στο οριζόντιο του Λοντίγκιν!

Η ΑΕΚ είχε πάρει τον έλεγχο του ματς, πιέζοντας τους φιλοξενούμενους, ωστόσο το γκολ δεν ερχόταν. Μάλιστα στο 64′ η Ένωση στάθηκε ξανά άτυχη, όταν ο Ολιβέιρα έπιασε ένα δυνατό αριστερό σουτ, το οποίο επίσης τράνταξε το δοκάρι του Λοντίγκιν! Ο Γιαννίκης θέλοντας να φρεσκάρει την ομάδα του πέρασε Παμλίδη και Σάλιακα στο ματς. Οι παίκτες του Χιμένεθ έψαχναν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην ισοφάριση. Ένα δυνατό σουτ του Μπακάκη έξω από την περιοχή στο 73′ πέρασε πάνω από το οριζόντιο, όμως τρία λεπτά αργότερα η ΑΕΚ πήγε να δεχθεί και δεύτερο γκολ. Ο Λεό βγήκε τετ-α-τετ με τον Αθανασιάδη, ο γκολκίπερ της ΑΕΚ τον νίκησε και στη συνέχεια ο επιθετικός του ΠΑΣ από πλάγια θέση βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Ο Χιμένεθ πέρασε και τον Μαχαίρα στη θέση του Σιμάνσκι, παίζοντας τα πλέον όλα για όλα. Η ΑΕΚ έψαχνε το γκολ πλέον ανορθόδοξα, με μπόλικο άγχος απέναντι σε έναν ΠΑΣ που δεν άφηνε ούτε τον παραμικρό χώρο στα μετόπισθεν. Η Ένωση είχε ανεβεί όλη μπροστά με κίνδυνο να δεχθεί αντεπίθεση. Και στο 87′ το πλήρωσε. Ένα λάθος διώξιμο του Σβάρνα με το κεφάλι έδωσε τη δυνατότητα τον Λεό να φύγει στην αντεπίθεση. Ο επιθετικός του ΠΑΣ έφτασε απέναντι από τον Αθανασιάδη, αυτή τη φορά πλάσαρε εύστοχα και ολοκλήρωσε τον θρίαμβο του ΠΑΣ γράφοντας το τελικό 0-2.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Ινσούα (46′ Λόπες), Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (46′ Ανσαριφάρντ), Σιμάνσκι (75′ Μαχαίρας), Τάνκοβιτς (46′ Μάνταλος), Γκαρσία (70′ Αλμπάνης), Ολιβέιρα

Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Πίρσμαν, Κάργας, Παντελάκης, Οικονομόπουλος (77′ Ελευθεριάδης), Σιόντης (26′ Λιάσος), Ντομίνγκεθ, Καρτάλης, Μπρένερ (63′ Σάλιακας), Κριζμάν (63′ Παμλίδης), Λεό