Moderna: Η παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια

Ο επικεφαλής της Moderna Dr Στίβεν Χογκ ανέφερε ότι η μάχη θα συνεχίζεται όσο ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται – Όι φαρμακευτικές, ανέφερε, θα πρέπει να συνεχίζουν να δοκιμάζουν εμβόλια για τα μεταλλαγμένα στελέχη

Για αρκετά χρόνια θα μπορούσε να διαρκέσει η παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού προειδοποίησε ο πρόεδρος της Moderna Dr. Στίβεν Χογκ, κατά τη διάρκεια διάσκεψης αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, που έχει ήδη κυκλοφορήσει εμβόλιο mRNA, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να δημιουργεί νέα στελέχη, παρά τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει.

Ωστόσο, η Moderna έχει διαβεβαιώσει ότι το εμβόλιό της μπορεί να προσφέρει προστασία στις μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν αρχικά στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική.

Ο Στίβεν Χογκ υποστήριξε σύμφωνα με το CNN ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο μολύνει. Το βασικό είναι να σταματήσουν οι μολύνσεις και να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης. Η διαδικασία θα συνεχιστεί για χρόνια, κι ενώ οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ερευνούν τις μεταλλάξεις.

«Νομίζω ότι καθώς εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου, θα πρέπει να ελπίζουμε και να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν, αλλά χρειαζόμαστε να επιβεβαιώνουμε αυτήν την υπόθεση ξανά και ξανά» ανέφερε.

Με την πάροδο του χρόνου, εξήγησε, θα χρειαστεί να επανεξεταστεί η ανθεκτικότητα των εμβολίων σε μερικά από τα νέα στελέχη. Μέχρι τότε, θα υπάρχει μια διαρκής μάχη που θα κρατήσει για μερικά χρόνια.

Moderna ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει μείωση στο επίπεδο προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο στη βρετανική μετάλλαξη. Μειωμένη ανοσολογική απόκριση προσφέρει το εμβόλιο και έναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο θεωρείται ότι η παροχή δεύτερης δόσης θα μπορέσει να αυξήσει τον βαθμό προστασίας.