Με τραπεζική βουτιά -6,3% “βυθίστηκε” το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Πάνω από 20 μονάδες ήταν ο αρνητικός απολογισμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της Covid 19, με την αγορά να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και σήμερα καθώς αναβιώνουν οι φόβοι για σκληρά lockdown για πολλές εβδομάδες ακόμη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,77% στις 743,49 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 740,61 μονάδων (-3,15%) και 769,59 μονάδων (+0,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,16 εκατ. τεμάχια.

Με τραπεζική βουτιά -6,3% "βυθίστηκε" το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,12%, στις 1.764,00 μονάδες, ενώ στο -2,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.046,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,27% στις 426,93 μονάδες.

Ακολουθώντας τους τριγμούς των ευρωπαϊκών αγορών, το ΧΑ σήμερα απώλεσε την κρίσιμη στήριξη των 750 μονάδων, αφήνοντας πλέον σοβαρά ερωτηματικά για τη μεσοπρόθεση τάση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Και αυτό την ώρα που η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσαν οι επενδυτές στο ελληνικό 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε σήμερα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που λέγεται ελληνικά assets…

Τι ήταν αυτό που πυροδότησε τη μεγάλη πτώση; Το αλαλούμ που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι του Covid 19. Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προβληματισμό την ραγδαία εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ενώ συνεχίζεται η κόντρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις φαρμακοβιομηχανίες για τις ελλείψεις στα εμβόλια.

Το κλίμα επιδεινώθηκε σήμερα περαιτέρω μετά την είδηση ότι η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc δεν θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία το διέψευσε, η “ζημιά” στις αγορές είχε γίνει, με τις κινήσεις των επενδυτών να δείχνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης πλέον, στην ομαλή διάθεση των εμβολίων στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το “δίχτυ” προστασίας που έχει απλώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε παντός είδους ομόλογα, αποτυπώθηκε στην ισχυρή ζήτηση της αγοράς για την έκδοση του ελληνικού 10ετούς, με την Ελλάδα να αντλεί τελικά 3,5 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κάτω του 0,80% και ακόμα και στο  0,75%, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας, απόρροια της ομπρέλας προστασίας που έχει ανοίξει η ΕΚΤ.

Πάντως, στο ταμπλό ο μοναδικός τίτλος που διεσώθη σήμερα ήταν αυτός του Ελλάκτωρ, με τη σημερινή γενική συνέλευση να εγκρίνει την αλλαγή της διοίκησης και να μπλοκάρει τα σχέδια περί αύξησης κεφαλαίου. Η μετοχή έκλεισε με άλμα 3,87%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +8%.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε βουτιά 8,23%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με -7,04%. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Eurobank, Aegean, ΟΠΑΠ και Πειραιώς και άνω του 2% η πτώση σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Titan, Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Φουρλής. Στον αντίποδα, με κέρδη μόλις 0,08% έκλεισε η Jumbo, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +3,87%.