Και γαλλικές πιέσεις στην Astrazeneca

Μετά τις Βρυξέλλες και η Γαλλία μπαίνει στο χορό των πιέσεων προς την Astrazeneca που ανήγγειλε ξαφνικά σημαντική μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη. Η γαλλική Sanofi αποφάσισε να συνεργασθεί με την Pfizer.

Με σημερινή της δήλωση στην κρατική τηλεόραση, η υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε ότι ζήτησε από την αρμόδια “task force” στην Ευρώπη  “να διενεργηθεί έλεγχος στο εργοστάσιο της Astrazeneca”.

Προφανώς η υπουργός δεν πείσθηκε από το λακωνικό επιχείρημα της εταιρείας ότι το πρόβλημα  οφείλεται στη μείωση απόδοσης σε έναν “ευρωπαϊκό χώρο παραγωγής”.

Χωρίς να έχει επίσημα κατονομαστεί, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου Novasep, ειδικευμένου σε χημικές και φαρμακευτικές ουσίες υψηλής ποιότητας, που βρίσκεται στην περιοχή  Σενέφ του Βελγίου, με το οποίο συνεργάζεται η Astrazeneca.

Συνεργασία Sanofi – Pfizer

Υπογραμμίζοντας η υπουργός τόνισε: “Θα πρέπει να επιλυθούν οι αμφιβολίες για τον προορισμό των δόσεων, εάν είναι θέμα ανεπάρκειας στην παραγωγή ή εάν είναι θέμα στις εξαγωγές” εννοώντας, το που πηγαίνουν τελικά οι δόσεις.

Και μια ενθαρρυντική είδηση πάντως, από τη γαλλική Sanofi που αποφάσισε να συνεργασθεί με την Pfizer παράγοντας το καλοκαίρι 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech. Η Sanofi θα συνεχίσει παράλληλα τις εργασίες για το δικό της εμβόλιο  που δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του χρόνου.

Με σημερινή του συνέντευξη στη Φιγκαρό ο γενικός διευθυντής της Sanofi, Πωλ Χάντσον εξήγησε ότι για τη συνεργασία με Pfizer –BioNTech  θα χρησιμοποιηθεί από τον Ιούλιο, το εργοστάσιο της Σανοφί που ευρίσκεται στην Φρανκφούρτη, λόγω του ότι βρίσκεται πλησίον της έδρας της BioNTech.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle