(Φωτο)-Ολλανδία: Τα μέτρα φέρνουν βία- Νεαροί διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας

Μπορεί να μην έχει ακόμα λυθεί το πρόβλημα της διάθεσης των εμβολίων, αλλά η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας του Ισραήλ, που στην ουσία είναι ένα πείραμα σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Στη χώρα έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech περίπου το 6% του πληθυσμού. Ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, Γιούλι Εντελσταϊν, πληροφόρησε χθες κοινοβουλευτική επιτροπή ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ούτε μία βαριά περίπτωση COVID-19 μεταξύ των ανθρώπων που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, παρότι τα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση.

«Μαύρη», αντιθέτως, ήταν η χθεσινή ημέρα για τη Βρετανία, καθώς οι θάνατοι από COVID-19 ξεπέρασαν τις 100.000, εκ των οποίων οι 25.000 τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Πρόκειται για την πέμπτη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία και Μεξικό, που καταρρίπτει το θλιβερό ρεκόρ. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η εξέλιξη συνιστά εθνική τραγωδία. Αργά το απόγευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους πενθούν εξαιτίας της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στο ενδεχόμενο που μελετάται από τη βρετανική κυβέρνηση, δηλαδή την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας σε ξενοδοχεία στους επισκέπτες που φθάνουν στη Βρετανία από κράτη υψηλού κινδύνου.

Μια αισιόδοξη νότα

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο, η επικεφαλής του Διεθνούς Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), Γκλόρια Γκεβάρα, προειδοποίησε ότι το μέτρο θα προκαλέσει την κατάρρευση της βρετανικής ταξιδιωτικής αγοράς. Σε πιο αισιόδοξη νότα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, σερ Σάιμον Στίβενς, απευθυνόμενος χθες σε βουλευτές δήλωσε ότι τους επόμενους μήνες η COVID-19 θα θεραπεύεται περισσότερο από ό,τι σήμερα, καθώς θα υπάρξουν καινοτόμες θεραπευτικές μέθοδοι. Η νέα αυτή συνθήκη, σε συνδυασμό με τα εμβόλια, «θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», κατέληξε.

ta-metra-fernoyn-via-stin-ollandia0
Στο Χάαρλεμ και σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας, για ένα ακόμα βράδυ, νεαροί διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας ξεχύθηκαν στους δρόμους σπάζοντας και καίγοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους (φωτ. EPA).

Σε μια άλλη εξέλιξη, συνεχίστηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, οι συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας σε μεγάλα και μικρότερα αστικά κέντρα της Ολλανδίας. Οι διαδηλωτές, για ένα ακόμα βράδυ, ξεχύθηκαν στους δρόμους σπάζοντας και καίγοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και λαφυραγωγώντας καταστήματα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της  νυχτερινής κυκλοφορίας. Τη Δευτέρα συνελήφθησαν τουλάχιστον 180 ταραξίες. Ο επιφανής Ολλανδός εγκληματολόγος Χενκ Φερουέρντα, αναλύοντας την κατάσταση στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό NOS, επισήμανε ότι οι συγκεντρώσεις αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά τελικά επικράτησαν άτομα που επιζητούσαν τη βία και που με πρόγραμμα προσπαθούν να προκαλέσουν ταραχές. «Ανάμεσά τους αρνητές της πανδημίας, άτομα με πολιτικά κίνητρα αλλά και νέοι που επιζητούσαν δράση», κατέληξε ο Φερουέρντα. Ηδη, πολλοί δήμαρχοι πρόκειται να επιβάλουν αυστηρά νέα μέτρα για να βάλουν τροχοπέδη στις ταραχές. Η κυβέρνηση, πάντως, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να άρει την απαγόρευση.