Ξεφούσκωσε στο τέλος η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ούτε για μία συνεδρίαση δεν κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις αντίδρασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τελικά έκλεισε μόλις με μικρά κέρδη υπό το βάρος του τραπεζικού κυρίως κλάδου και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλου του υπόλοιπου δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 764,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 761,70 μονάδων (-0,06%) και 772,57 μονάδες (+1,37%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 608 χιλ. τεμάχια.

Ξεφούσκωσε στο τέλος η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,28%, στις 1.820,86 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.074,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 455,51 μονάδες.

Το ΧΑ δείχνει την αδυναμία του να κρατήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο το μαξιλάρι ασφαλείας από τη στήριξη των 750 μονάδων, με τους πωλητές να έχουν την απόλυτη κυριαρχία, ακόμη και αν κάποια ανοδικά ξεσπάσματα λειτουργούν ως παράγοντες αναχαίτισης της πτώσης. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο χαμηλό τζίρο που σημείωσε σήμερα η αγορά, την ώρα που μια αντίδραση που έφτασε ακόμη και στο +1,37% δεν κατάφερνε να προσελκύσει περισσότερες αγοραστικές εντολές.

Πώς όμως να ενεργοποιηθούν τα long χαρτοφυλάκια την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται σε διαμάχη με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αργή προμήθεια των εμβολίων, με την ελληνική οικονομία να μετράει τις πληγές που άφησε ο Covid 19 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή η “τρύπα” υπολογίζεται σε πάνω από 20 δισ. Οι λόγοι είναι οι γνωστοί, σύμφωνα με το Capital.gr: μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και της άρσης των δημοσιονομικών κανόνων, το κράτος εκτός από την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας καλύπτει μισθούς και εισφορές σε περίπου 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και την απώλεια τζίρου για περίπου 500.000 επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η χαμηλή ορατότητα στο μέτωπο της επιστροφής στην κανονικότητα έχει αναδειχθεί ο κύριος παράγοντας της αδυναμίας της αγοράς, η οποία την ώρα που καλλιεργούσε τις προσδοκίες για τη δοκιμασία των 850 μονάδων, βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες να υπερασπίζεται τις 750 μονάδες. Την ίδια στιγμή η έλλειψη νέων από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών και η αναβλητικότητα σε εγχειρήματα (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia κλπ) όχι μόνο ανακόπτει την όποια κινητικότητα, αλλά θέτει σε διαρκή αναθεώρηση τον χρόνο της υλοποίησης ή ακόμα και την οριστική αναβολή τους.

Ίσως, βέβαια, υποστηρικτικά να λειτουργήσει εν καιρώ στην αγορά η νέα βελτιωμένη προσφορά για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που κατέθεσε στην Εθνική Τράπεζα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Partners, σύμφωνα με πληροφορίες Capital.gr, κάτι το οποίο ενισχύει την πιθανότητα για ντιλ. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί ακόμα να προεξοφληθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Titan και ΔΕΗ κράτησαν σε θετικά εδάφη τον γενικό δείκτη, με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, το -3,46% του Ελλάκτωρ και το -2,30% της Εθνικής έδρασαν ανασταλτικά στην αντίδραση, όπως και οι ήπιες απώλειες των Λάμδα, Eurobank, Alpha Bank και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.