Τσακαλώτος: «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα» για την μεσαία τάξη

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών η «Ομπρέλα» δημιουργήθηκε για «να γίνει γρήγορα και σωστά» η «2η φορά Αριστερά»

Πεπεισμένος ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλει εναγωνίως εκλογές πριν γίνουν προφανή σε όλον τον κόσμο όσα έχουμε συζητήσει. Πριν οι ευθύνες του και για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την οικονομία γίνουν ακατόρθωτο να κρυφτούν από το μιντιακό τείχος που έχει χτίσει γύρω του» εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο ieidiseis.

Ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ της προοπτικής εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως «ο στόχος της Αριστεράς είναι να βελτιώσει τις ζωές του κόσμου. Αυτό μπορεί να το κάνει πολύ καλύτερα από την θέση της κυβέρνησης» και προσθέτει ότι «θέλουμε να κερδίσουμε για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά χρήσιμοι».

Ερωτηθείς για την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης», στην οποία πολλάκις έχει αναφερθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος απαντά πως «μα είναι διακεκριμένος στόχος μας. Προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει μια κυβέρνηση που θα ενισχύσει τον κόσμο της εργασίας, θα ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος, θα επεκτείνει τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, θα προστατεύσει το περιβάλλον».

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί υπερφορολόγησης επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών της μεσαίας τάξης, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «έχω παρουσιάσει και εγώ αλλά και πολλοί άλλοι τα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο χάσανε τα μεσαία στρώματα σε όρους εισοδήματος λόγω της χρεοκοπίας της χώρας και την εφαρμογή των 2 πρώτων μνημονίων. Και πως το μεγαλύτερο κομμάτι των μεσαίων στρωμάτων είδε, έστω και μικρή, βελτίωση κατά την διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης». «Δεν έχω δει καμία σοβαρή στοιχειοθετημένη ανάλυση που αμφισβητεί αυτήν την εικόνα» επισήμανε ο ίδιος, για να ξεκαθαρίσει στη συνέχεια πως «θα μπορούσαμε προφανώς, αν είχαμε λιγότερους περιορισμούς κατά την διάρκεια του τρίτου μνημονίου και περισσότερο χρόνο μετά από την έξοδο, να είχαμε κάνει περισσότερα».

«Ομπρέλα» για τη «2η φορά Αριστερά»

Ως προς την ίδρυση της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα», ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε ότι «η Ομπρέλα είναι η συνάντηση μελών του κόμματος που ενδιαφέρονται και μεριμνούν ώστε η 2η φορά Αριστερά να γίνει γρήγορα και σωστά. Την αποτελούν άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, με διαφορετική κομματική διαδρομή που τους ενώνουν κοινές αξίες και κοινές διαπιστώσεις στα βασικά, αλλά απολύτως αναγκαία για ένα κόμμα της Αριστεράς», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «τα περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης τα λένε άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ζήσει τι σημαίνει εσωκομματική αντιπολίτευση». «Ο Αλέξης Τσίπρας αν και νέος άνθρωπος έχει ζήσει δύο φορές στο παρελθόν την αφόρητη κατάσταση όπου η εσωκομματική αντιπολίτευση αμφισβητούσε με κάθε τρόπο, συνήθως αθέμιτο, την ηγεσία του κόμματος. Δεν παρασύρεται δηλαδή από τους καλοθελητές και το απέδειξε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Πλούτος» οι τάσεις

Ο ίδιος, τέλος, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των τάσεων εντός του κόμματος. «Οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών είναι πλούτος για το κόμμα μας». «Άλλωστε όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας «Τα δήθεν εσωκομματικά μέτωπα είναι κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα – νεκροταφεία ιδεών. Θα ήταν αφύσικο άλλωστε, σε μια τέτοια συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς, όπου η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, ένα πολιτικό κόμμα του δικού μας χώρου να μη συζητά, να μην επερωτά, να μη σταματά να αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε να κάνει την πολιτική του πιο αποτελεσματική και χρήσιμη για την κοινωνία», καταλήγει.