ΠΑΤΡΑ: 160 Χρόνια Οίνο-Ποιεί – Οι πρώτες Οινοποιήσεις

Μέχρι το 1872 ο G.Clauss με συνοδοιπόρους το πρώτο οινοποιό Jacob Klipfel και το γεωπόνο Emil Werl, εφαρμόζουν τις τελευταίες εξελίξεις της αμπελουργίας παράγοντας το περίφημο MALVOISIE λευκό και κόκκινο, που παρέμεινε το κυριότερο κρασί για αρκετά χρόνια.

 

Το 1872 με την ίδρυση της ανωνύμου εταιρείας ΑΧΑΪΑ – Ανώνυμος Εταιρεία Οινοποιίας Πάτρα αρχίζει η συστηματική οινοπαραγωγή με κορυφαία οινοποιητική δημιουργία της εποχής εκείνης, τη Μαυροδάφνη, ένα εκλεκτό, γλυκό, κόκκινο κρασί, που καθιέρωσε διεθνώς τη φήμη της «ΑΧΑΪΑ». Η μυστική συνταγή της βρίσκεται στα χειρόγραφα οινολογικά βιβλία του οινοποιείου της Gutland, με τον εμβληματικό αριθμό 601, ενώ πολλά δρύινα βαρέλια γεμίζουν, έκτοτε, με Μαυροδάφνη από τα αμπέλια της Gutland, για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση και πάρα πολλά αποστέλλονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Για οινοποίηση επιτραπέζιων κρασιών, ο G.Clauss πηγαίνει στα χωριά των Καλαβρύτων, όπου είχε πληροφορίες για αμπελοκαλλιέργειες. Βρίσκει τα σταφύλια κατάλληλα, αλλά δεν βρίσκει ούτε καρρόδρομο. Οργανώνει, λοιπόν, ένα μικρό οινοποιείο με πατητήρι και κάδους για τον μούστο, που τον βάζει μέσα σε γιδασκούς, για να τον μεταφέρουν ζώα στο χωριό Λόπεσι, κι από εκεί στη Gutland. Σύντομα, ἡ «ΑΧΑΪΑ» απέκτησε υποκαταστήματα στα Καλάβρυτα και στο χωριό Δεμέστιχα, που φρόντιζαν και οργάνωναν τις αποστολές, όπως διαβάζουμε σε επιστολή με ημερομηνία 21/4 Μαρτίου 1884, και υπογραφή G.Clauss.