ΗΠΑ: Στη Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ – Όλη η διαδικασία

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έστειλε στην Γερουσία το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η μοναδική κατηγορία, αυτή της “υποκίνησης σε στάση”, που ακολούθησε την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, καθιστά τον Ντόναλντ Τραμπ, μοναδικό πρόεδρο των ΗΠΑ που έρχεται για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με αποπομπή. Και μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι δυνατό μετά την αλλαγή της ηγεσίας των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, είναι όμως πιθανό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος αποδειχτεί ένοχος, να του απαγορευθεί η διεκδίκηση οποιουδήποτε δημοσίου αξιώματος.

Η διαδικασία

Μετά την λήψη του κατηγορητηρίου, το οποίο είχε την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων στα μέσα Ιανουαρίου, ο Τζέιμι Ράσκιν, βουλευτής των Δημοκρατικών και μεταξύ των εννέα που έχουν επιλεγεί από την Πελόσι για να τρέξουν την διαδικασία αποπομπής, θα αναγνώσει το άρθρο στην αίθουσα της Γερουσίας.

Παραδοσιακά, η διαδικασία θα ξεκινούσε άμα τη λήψει του άρθρου αποπομπής από την Γερουσία. Οι επικεφαλής του σώματος, όμως, αποφάσισαν σε μία καθυστέρηση δύο εβδομάδων, προκειμένου να προλάβει ο Τζο Μπάιντεν να οργανώσει το υπουργικό του συμβούλιο και να θέσει την ατζέντα του. Έτσι, η νέα δίκη του Ντόναλντ Τραμπ από την Γερουσία θα ξεκινήσει την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι μάρτυρες που θα κληθούν παραμένουν άγνωστοι. Χαρακτηρίζεται πιθανό, όμως, από κύκλους των Δημοκρατικών, να μην χρειαστεί η κλήση μαρτύρων, καθώς οι Γερουσιαστές ήταν παρόντες στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου για την υποκίνηση των οποίων δικάζεται ο Τραμπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πρόσωπο που θα αναλάβει να προεδρεύσει στην δίκη. Το σύνταγμα των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου προεδρεύει σε δίκες αποπομπής προέδρων. Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι πλέον πρόεδρος. Σε περίπτωση που ο Τζον Ρόμπερτς, νυν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αρνηθεί να προεδρεύσει, την θέση αυτή, πιθανότατα θα πρέπει να αναλάβει η πρόεδρος της Γερουσίας: Η αντι-πρόεδρος Κάμαλα Χάρι. Εάν και αυτή αρνηθεί, τότε κατά πάσα πιθανότητα τον ρόλο θα αναλάβει ο Πάτρικ Λίχι, Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Βερμόντ και εκτελών χρεή προέδρου της Γερουσίας, λόγω παλαιότητας. Αυτή η τελευταία είναι και η πιθανότερη εκδοχή.

Πόσο πιθανή είναι η καταδίκη του Τραμπ;

Προκειμένου να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της Γερουσίας, κάτι που πολλοί Ρεπουμπλικανοί θεωρούν απίθανο. Στην πρώτη αποπομπή Τραμπ, ο Μιτ Ρόμνεϊ ήταν ο μόνο που έσπασε την κομματική γραμμή. Ακόμη και στην περίπτωση που αυτή την φορά ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του, χρειάζονται οι ψήφοι 17 Ρεπουμπλίκανών γερουσιαστών να προστεθούν στις 50 των Δημοκρατικών ώστε να επιτευχθεί καταδίκη. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο σενάριο, που με την στάση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ τις τελευταίες μέρες, δεν φαντάζει ολότελα απίθανο.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση καταδίκης;

Άμεσα τίποτα. Ο Τραμπ είναι ήδη εκτός Λευκού Οίκου, οπότε μία διαδικασία αποπομπής δεν θα έχει κάποια επίπτωση. Ωστόσο, οι Γερουσιαστές θα μπορούσαν με δεύτερη ψηφοφορία να αποφασίσουν την απαγόρευση της συμμετοχής του σε άλλη εκλογική διαδικασία, κάτι για το οποίο χρειάζεται απλή πλειοψηφία.