Εμβόλιο Μoderna: Καλύπτει και τις μεταλλάξεις

Παρά την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και την έντονη ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, εξαιρετικά ενθαρρυντική υπήρξε η χθεσινή ανακοίνωση της Μoderna, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό της φαίνεται ότι προσφέρει προστασία έναντι των πιο μεταδοτικών και επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως είναι η βρετανική και της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου είναι ελαττωμένη έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, καθώς πυροδοτεί την παραγωγή λιγότερων αντισωμάτων. Ετσι, η εταιρεία έχει ήδη στα σκαριά μια νέα εκδοχή του εμβολίου της, που στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Υπό τον φόβο των μεταλλάξεων, αυξάνεται ο αριθμός των κρατών που κλείνουν τα σύνορά τους. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επιβάλει εκ νέου απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα από Βραζιλία, Ιρλανδία, Βρετανία και 26 ακόμη ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, στην «κόκκινη λίστα» θα προστεθεί και η Νότια Αφρική. Tην πολιτική των «κλειστών ουρανών» επέλεξε και το Ισραήλ, επιβάλλοντας σχεδόν καθολική απαγόρευση των πτήσεων από χθες τα μεσάνυχτα και για μία εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Συνεχίζεται η κατάσταση συναγερμού στην Ευρώπη. Στη Γαλλία ίσως επιβληθεί και τρίτο εθνικό lockdown τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Ο Ντελφρεσί χαρακτήρισε μάλιστα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «ανησυχητική».

Γυαλιά-καρφιά τα έκαναν Ολλανδοί σε Αμστερνταμ, Αϊντχόφεν και άλλες δέκα πόλεις την Κυριακή, μετά την επιβολή βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Στο Αμστερνταμ, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα και λαφυραγώγησαν καταστήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους αποτρέψουν με βολές νερού και δακρυγόνα, ενώ πραγματοποίησαν 240 συλλήψεις. Η πολιτική ηγεσία της χώρας καταδίκασε τα επεισόδια χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές «εγκληματίες» και «αποβράσματα».

Από κορωνοϊό προσβλήθηκε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και νοσεί με ήπια συμπτώματα, ενώ στη Βραζιλία χιλιάδες οχήματα κατέλαβαν τους δρόμους σε περισσότερες από 20 πόλεις, με τους οδηγούς να απαιτούν την παραπομπή του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 217.000 Βραζιλιάνων.