Στις 762 μονάδες το Χρηματιστήριο, μετά το διήμερο σφυροκόπημα

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Όλο και μεγαλύτερος είναι ο… λογαριασμός της διόρθωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο συνέχισε για ακόμη μία ημέρα με σφοδρότητα την πτώση του, που άρχισε με τον τραπεζικό κλάδο (ο οποίος σημείωσε και τις μεγαλύτερες απώλειες) και σταδιακά διευρύνθηκε στη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,16% στις 762,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 755,61 μονάδων (-3%) και 779,85 μονάδων (+0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 25 χιλ. τεμάχια.

Στις 762 μονάδες το Χρηματιστήριο, μετά το διήμερο σφυροκόπημα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,15%, στις 1.815,79 μονάδες, ενώ στο -1,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.067,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85% στις 459,63 μονάδες.

Από τα υψηλά των 827 μονάδων στις 7 Ιανουαρίου στα χαμηλά των 760 μονάδων σήμερα, με την πτώση να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε κρίσιμες για τη μεσοπρόθεσμη τάση του στηρίξεις. Αν και ο Γενικός Δείκτης περιόρισε ελαφρώς από το χαμηλό ενδοσυνεδριακό του -3%, εντούτοις ο απολογισμός της διόρθωσης μόνο εφησυχασμό δεν εμπνέει στους εγχώριους επενδυτές, που βλέπουν τις στηρίξεις που είχαν τοποθετηθεί στις 770-780 μονάδες να σπάνε με χαρακτηριστική ευκολία.

Ο λόγος; Υπάρχει μερίδα των αναλυτών που θεωρεί ότι η διόρθωση είναι μια αναμενόμενη κίνηση σε μια αγορά που οδηγήθηκε απνευστί από τις 560 μονάδες τον Οκτώβριο στις 800 μονάδες τον Δεκέμβριο. Το σημαντικό είναι να μην χαθούν στηρίξεις ορόσημα, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν ένα νέο κύμα stop loss, το οποίο θα σταματήσει σε επίπεδα που κατέκτησε στο δίμηνο ράλι που προηγήθηκε.

Υπάρχει όμως και η άλλη μερίδα των αναλυτών που βλέπει πιο δομικές αδυναμίες στην αγορά. Μια αγορά που παρασύρθηκε, κατ’ αυτούς, από την αρχική ευφορία για την έλευση του εμβολίου και έσπευσε να πάρει θέσεις που τελικά εμπεριέχουν το ρίσκο της μη έγκαιρης επιστροφής στην κανονικότητα. Επομένως οι κινήσεις αφενός της αποστροφής κινδύνου και αφετέρου της οχύρωσης σε πιο ασφαλείς τίτλους ήταν το επόμενο βήμα για την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων.

Υπάρχει όμως και μία τρίτη κατηγορία αναλυτών, ιδιαίτερα ξένων, που εμφανίζονται θετικοί στο ΧΑ, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η πορεία της επιστροφής του κόσμου στην κανονικότητα και στα προ πανδημίας επίπεδα. Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή , οι ξένοι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη τον στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Όμως με αυτούς τους ρυθμούς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι αμφίβολο εάν ο στόχος επιτευχθεί ακόμη και μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και αν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, τότε μιλάμε για μία ακόμη χαμένη τουριστική σεζόν, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, όπως έγινε και στο διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020. Ήταν η περίοδος που έθεσε την Ελλάδα μεταξύ των μεγάλων χαμένων του 2020 λόγω και του βάρους του τουρισμού στην οικονομία.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 9,44%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της -6,14%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Aegean και ΟΤΕ και άνω του 2% σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.

Η πτώση σε Eurobank, Μυτιληναίο, Λάμδα, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 1%, ενώ υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τις πιέσεις τους οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Σαράντης, κλείνοντας με ήπιες απώλειες. Μόνο η Jumbo έκλεισε στον FTSE 25 θετικά, αφού ολοκλήρωσε στο +0,70%.