Ιαπωνία: «Πιθανόν μετά τους Ολυμπιακούς» η ανοσία της αγέλης

Η επίτευξη ανοσίας της αγέλης κατά της COVID-19 στην Ιαπωνία, είναι πιθανό να έρθει μήνες μετά από τους προγραμματισμένους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, παρόλο που έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη ποσότητα δόσεων στην Ασία, όπως εκτιμά ειδικός με έδρα το Λονδίνο.

Αυτό πρόκειται να αποτελέσει πλήγμα για τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι η χώρα θα έχει στη διάθεσή της επαρκή αριθμό δόσεων για τον ευρύτερο πληθυσμό μέχρι τα μέσα του 2021, καθώς έχει καθυστερήσει συγκριτικά με τις περισσότερες ισχυρές οικονομίες σε ό,τι αφορά την εκκίνηση των εμβολιασμών.

«Η Ιαπωνία φαίνεται να έχει μείνει πίσω στο παιχνίδι», δήλωσε στο Reuters ο Ράσμους Μπεχ Χάνσεν, ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας ερευνών Airfinity.

«Βασίζονται στις εισαγωγές μεγάλου αριθμού εμβολίων από τις ΗΠΑ. Και αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό να λάβει πολύ μεγάλες ποσότητες του εμβολίου της Pfizer», προσθέτει.

Επιπλέον, ο Χάνσεν δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν πρόκειται να επιτύχει ρυθμό εμβολιασμού της τάξεως του 75%, ποσοστό – «κλειδί» για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλαδή δύο μήνες μετά το πέρας των Αγώνων που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι.

Η Ιαπωνία έχει προγραμματίσει την αγορά 314 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer, τη Moderna Inc και την AstraZeneca Inc και ο αριθμός αυτός είναι παραπάνω από επαρκής για τον πληθυσμό 126 εκατομμυρίων στη χώρα.

Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων εγείρουν αμφιβολίες για το αν η Ιαπωνία θα λάβει αυτές τις δόσεις εγκαίρως.

Ο Τάρο Κόνο, επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται από τον Φεβρουάριο, ξεκινώντας από 10.000 υγειονομικούς εργαζομένους, αλλά πήρε πίσω τη δέσμευση για εξασφάλιση αρκετών δόσεων μέχρι τον Ιούνιο.

Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη καθώς το αρχικό σχέδιο εμβολιασμού βασίζεται σε δόσεις του εμβολίου της Pfizer, τις οποίες είναι πιθανό να κρατήσουν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία στις ΗΠΑ.

«Απλά δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλες τις χώρες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες η Pfizer», τονίζει ο Χάνσεν.

«Η Αμερική χρειάζεται επιπλέον 100 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer προκειμένου να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου της, και πολλά από τα 100 εκατομμύρια εμβόλια θα προέλθουν από εκείνα που προορίζονταν για την Ιαπωνία».

Εκπρόσωποι της Pfizer και του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας δεν σχολίασαν αμέσως τις προβλέψεις της Airfinity. Προηγουμένως, η Pfizer είχε δηλώσει ότι συνεργαζόταν με ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να «καταστούν διαθέσιμες το συντομότερο δόσεις του εμβολίου για τον ιαπωνικό λαό».

Πηγή: Reuters