Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει πάνω από 9% τον κίνδυνο

Όσο περισσότερο καφέ καταναλώνουν οι άνδρες τόσο χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη διατρέχουν, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη – Πόσο περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο κάθε επιπλέον κούπα

Χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη φαίνεται πως έχουν όσοι καταναλώνουν αρκετό καφέ μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. Τα ευρήματα, μάλιστα, υποδεικνύουν ότι κάθε επιπλέον κούπα καφέ ημερησίως σχετίζεται με περαιτέρω μείωση του σχετικού κινδύνου κατά περίπου 1%.

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί κατά καιρούς με χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, του εντέρου και του μαστού, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχαν υπάρξει καταληκτικά στοιχεία για τον πιθανό ρόλο της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.

Προκειμένου, λοιπόν, να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα, οι επιστήμονες εξέτασαν ερευνητικές βάσεις δεδομένων από σχετικές μελέτες κοόρτης που είχαν δημοσιευθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Συγκέντρωσαν στοιχεία για τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ανάλογα με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη κατανάλωση καφέ, αλλά και τον κίνδυνο που σχετίζεται με μία επιπλέον κούπα ημερησίως. Το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης κυμαινόταν από τις δύο μέχρι και τις εννιά κούπες ανά ημέρα, ενώ το χαμηλότερο κυμαινόταν από τη μηδενική κατανάλωση έως τις δύο κούπες ανά ημέρα.

Σημειώνεται ότι στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν μελέτες από τη Βόρεια Αμερική (7), την Ευρώπη (7) και την Ιαπωνία (2) στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες (1.081.586), εκ των οποίων οι 57,732 ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη.

Όπως αποδείχθηκε, συγκριτικά με τη χαμηλότερη κατηγορία κατανάλωσης καφέ, η υψηλότερη κατηγορία σχετιζόταν με μείωση στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 9%, ενώ η κάθε επιπλέον κούπα καφέ σχετιζόταν με μείωση κατά 1%.

Περαιτέρω παραμετροποίηση της ανάλυσης σε τοπικό και προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, έδειξε ότι σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη, η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίστηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο τοπικού καρκίνου του προστάτη και 12% -16% χαμηλότερο κίνδυνο για προχωρημένο και θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι εξαιτίας του παρατηρητικού σχεδιασμού των μελετών κοόρτης που περιλήφθηκαν στην εργασία, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που να έχουν διαστρεβλώσει τη συνολική εκτίμηση κινδύνου.

Η ποσότητα του καφέ που καταναλώθηκε μπορεί επίσης να έχει αξιολογηθεί εσφαλμένα καθώς εξαρτάται από τη μνήμη των συμμετεχόντων, ενώ ο τύπος καφέ και οι μέθοδοι παρασκευής διέφεραν επίσης μεταξύ των μελετών. Ακόμη, ο σχεδιασμός και οι μέθοδοι των μελετών ποικίλλουν, επομένως απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ακόμα κι έτσι, όμως, υπάρχουν εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για τα ευρήματα αυτά. Ο καφές βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις και επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, οι οποίες μπορεί να μεταβάλλουν την έναρξη, την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Χρειάζεται, πάντως, περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών και των δραστικών ενώσεων στον καφέ. Εάν ο συσχετισμός αποδειχθεί περαιτέρω ότι έχει αιτιώδη επίδραση, οι άνδρες μπορεί να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ για να μειώσουν δυνητικά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη», καταλήγουν οι επιστήμονες.