Βουτιά κάτω από τις 780 μονάδες για το Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας μία ακόμη πτωτική εβδομάδα και κάτω από τις στηρίξεις που είχαν ενεργοποιηθεί στις μέχρι τώρα πιέσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του να δείχνει ότι η διορθωτική πορεία που άρχισε από τις 827 μονάδες δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,23% στις 778,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 774,24 μονάδων (-2,83%) και 792,72 μονάδων (-0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 70,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

Βουτιά κάτω από τις 780 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,53%, στις 1.855,60 μονάδες, ενώ στο -1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.087,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,73% στις 478,09 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,41%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 1,52%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13%.

Παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ χωρίς αναταράξεις, η αγορά δεν έδειξε διάθεση να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί παράλληλα με τις ξένες αγορές, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Καθημερινά διαπιστώνεται απώλεια της αρχικής δυναμικής, ένδειξη κόπωσης των αρχικών ισχυρών ροών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών αποτυπώνει την αποστασιοποίηση μέρους της αγοράς η οποία κυρίως προέρχεται από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή η έλλειψη νέων από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών και η αναβλητικότητα σε χιλιοειπωμένα εγχειρήματα (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia κλπ) δεν δημιουργεί κινητικότητα, αντιθέτως μάλλον θέτει σε διαρκή αναθεώρηση τον χρόνο της υλοποίησης ή ακόμα και την οριστική αναβολή τους.

Οδεύουμε προς την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής ο πρώτος μήνας της χρονιάς δεν επεφύλαξε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη –αρνητική ή θετική- ως προς την τάση της αγοράς. Η στάσιμη εικόνα δίνει την εντύπωση αναμονής, ίσως και αμηχανίας αφού το παρασκήνιο ζυμώνεται με εξελίξεις (αύξηση κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς, αύξηση κεφαλαίου Αεροπορίας Αιγαίου, τιμή ρεύματος στην υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση, διαγωνισμός ΔΕΔΔΗΕ, άδειες Online στοιχήματος, παραχώρηση Εγνατίας οδού κλπ) οι οποίες θα παίξουν ρόλο στη συνέχεια και θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο.

Ο ορίζοντας φαίνεται να αποκτάει κάποια ορατότητα προς το τέλος του μήνα και ενδεχομένως αν δεν υπάρξουν ανεπιθύμητα απρόοπτα από το μέτωπο της πανδημίας η αγορά να αρχίσει να ανεβάζει έστω και επιλεκτικά στροφές καθώς αναμένεται να επανεκκινήσουν σταδιακά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Τεχνικά, δεν υπήρξαν σημαντικές διαγραμματικές εξελίξεις. Ο Γενικός Δείκτης έμεινε σε επαφή με τις 800 μονάδες προφυλάσσοντας έστω και την τελευταία στιγμή τη στήριξη των 780 μονάδων. Ο χρόνος ωστόσο αρχίζει να λειτουργεί υπέρ των πωλητών οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και της οριακής πλέον διατήρησης του ΓΔ κάτω από τον ΚΜΟ των 30 ημερών.

Το σήμα πώλησης του MACD από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει αρχίσει να πληρώνει και η απώλεια σε κλείσιμο των 780 μονάδων θα θέσει νέο επίπεδο στήριξης τις 750 μονάδες το οποίο έχει και το χαρακτήρα οχυρού ως προς την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Οι πιθανότητες προς ώρας είναι υπέρ των πωλητών με τις 780 μονάδες να αποτελούν το επίπεδο κλειδί για το σπάσιμο της συσσώρευσης και την καθοδική διαφυγή, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Aegean σημείωσαν απώλειες 5,2% έκαστη, με την Εθνική και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με -4,65% και -4,02%. Στο -3,44% έκλεισε η Motor Oil, στο -3,10% η Πειραιώς, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Οι απώλειες σε Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Titan, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής και Σαράντης ξεπέρασαν το 1%, με τις Βιοχάλκο και Coca Cola να ελέγχουν την πτώση τους στο -0,71% και στο -0,58% αντίστοιχα. Απο την πτώση διεσώθη η ΓΕΚ Τέρνα με το +0,28% που σημείωσε.