Τσαβούσογλου: Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου η Διάσκεψη για την Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε πως υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου προσπαθούν τα Ηνωμένα Έθνη να διευθετήσουν ανεπίσημη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι έχουν λάβει μάλιστα και πρόσκληση από τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι και η Ε.Ε θα συμμετάσχει στη συνάντηση ως παρατηρητής.

Κατά την ενημέρωσή του σε Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσαβούσογλου, είπε ότι «για την ανεπίσημη διάσκεψη 5+1 που έχουμε προτείνει υπάρχει πρόοδος, έχουμε λάβει πρόσκληση από τον Γ.Γ του ΟΗΕ, προσπαθούν να καθορίσουν την ημερομηνία τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στην Νέα Υόρκη. Θα συναντηθούμε οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη».

«Και η Ε.Ε είπε ότι θέλουν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές. Ασφαλώς η ΕΕ σε όλες τις συναντήσεις είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής, δεν υπάρχει περιορισμός για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά όπως έχουμε πει και στους ιδίους, από το Κραν Μοντάνα και μετά έχουν αγνοήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν είχαν κάνει καμιά επαφή μαζί τους και πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους. Επιπλέον σε όλη τη διαδικασία η ΕΕ στήριξε συνεχώς την ελληνοκυπριακή πλευρά, δυστυχώς αγνόησε τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, γι’ αυτό τους είπαμε ότι πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους. Για μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη συμμετοχή τους, ήταν θετικό που συμμετείχαν στο Κραν Μοντάνα, ήταν ωφέλιμο που βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα στο Κραν Μοντάνα γιατί είδαν και οι ίδιοι ποιοι ήθελαν λύση και ποιοι δεν ήθελαν», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη διάσκεψη που προτείνει η Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι “υπάρχει και η πρότασή μας για το Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρός μας προσωπικά υπέβαλε την πρόταση κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και τον Σαρλ Μισέλ και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εμείς προωθήσαμε την πρόταση στην ΕΕ. Τώρα συζητήσαμε επί δύο μέρες πως μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η διάσκεψη”.

Σε σχετική ερώτηση είπε ότι «συζητήσαμε το Κυπριακό και με τους άλλους συνομιλητές μας. Ανταλλάξαμε απόψεις. Στη διάσκεψη που θα γίνει εμείς θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι. Όχι μόνο οι παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Όλες οι χώρες της Μεσογείου να συμμετάσχουν είπαμε. Και μάλιστα είπαμε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και οι χώρες που έχουν εταιρείες στην Μεσόγειο. Ποια είναι η δική μας έγνοια; Ο δίκαιος διαμοιρασμός. Ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα, ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αλλά τι λέμε στην Κύπρο; Δίκαιος διαμοιρασμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Να ιδρυθεί μηχανισμός διαμοιρασμού εισοδημάτων λέμε. Η έγνοια μας είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός. Ούτε το δικό μας δίκαιο δίνουμε ούτε το δίκαιο των άλλων παραβιάζουμε».