Προς άνοιγμα η Εκπαίδευση, στο… περίμενε ακόμη οι άλλες δραστηριότητες

Ένα βήμα πριν τη θετική εισήγηση για το άνοιγμα και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται να είναι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει επί του θέματος, εντούτοις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως η μετακίνηση από νομό σε νομό και κυρίως η επαναλειτουργία της εστίασης θα περιμένουν ακόμη.

Πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η 1η Φεβρουαρίου, και αυτό ώστε να έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και να έχει φανεί αν και κατά πόσο υπάρχει επιβάρυνση της εξάπλωσης.

“Νομίζω ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας το να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι.  Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά, άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία.  Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία, που αποφασίζει και κάνει την εισήγηση” τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο “Σωτηρία” και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Προβληματισμός από τους λομωξιολόγους

Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της διασποράς από τον ΕΟΔΥ προκαλούν προβληματισμό τους λοιμωξιολόγους που φοβούνται αύξηση των κρουσμάτων σε περίπτωση που επανέλθουμε πλήρως στην καθημερινότητα προ- lockdown, τη στιγμή που η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 επιτυγχάνεται μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Για αυτό το λόγο, όπως σημειώνουν, θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την άρση του lockdown.

“Εξακολουθούμε να είμαστε σε ένα μερικό lockdown, αν θέλετε, στην Ελλάδα. Δηλαδή ακόμη ανοίγουμε σιγά – σιγά και με προσοχή. Και το κάνουμε τηρώντας όλα τα μέτρα και παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα” συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Την ίδια ώρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος εχθές ήταν 480 κρούσματα την ημέρα και η μέσα ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι τα 46 χρόνια. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία έχουμε στη χώρα 5.881 ενεργά κρούσματα. Τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των ΜΕΘ- COVID στην επικράτεια, 59% στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη.