Δανία: Εξαπλώνεται η βρετανική μετάλαξη του κορωνοϊού

Την ώρα που βλέπουν πτώση των «κανονικών» λοιμώξεων

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας καταγράφουν αύξηση στις λοιμώξεις με ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, γνωστό ως B.1.1.7, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, παρότι βλέπουν πτώση των κανονικών λοιμώξεων.

Η Δανία εφάρμοσε μέτρα αυστηρής καραντίνας τον Δεκέμβριο μετά την ταχεία αύξηση των νέων μολύνσεων και την ανακάλυψη μιας νέας και πιο μεταδοτικής παραλλαγής, την οποία οι αρχές αναμένουν τώρα να κυριαρχεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το 7% όλων των τεστ που βγήκαν θετικά και αναλύθηκαν για το γενετικό υλικό τους είχαν την μεταλλαγμένη παραλλαγή, ανακοίνωσε το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute (SSI), σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτό σημαίνει αύξηση 4,1% κατά την πρώτη εβδομάδα και μόλις 2,4% την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Συνολικά 464 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Δανία ανέρχεται σε 193.038, και των θανάτων σε 1.941.
Η χώρα αύξησε απότομα τη δυνατότητά της στην αλληλούχιση και στοχεύει να αναλύει το γενετικό υλικό του ιού σε όλα τα θετικά τεστ. Στο περισσότερο από το 33% των θετικών τεστ τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος έτους έχει προσδιοριστεί η αλληλουχία μέχρι τώρα.

Επίσης, σήμερα, η Δανία διέκοψε όλες τις εισερχόμενες πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω των δυνητικά αναξιόπιστων τεστ κορωνοϊού στο Ντουμπάι.

Από όλα τα άτομα που μολύνθηκαν με τη νέα παραλλαγή, τρία είχαν ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε σήμερα το SSI, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές εάν οι μολύνσεις συνέβησαν εκεί.

Ο αριθμός των κανονικών λοιμώξεων ωστόσο μειώνεται στη Δανία, όπου 773 νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες, δηλαδή ένα θετικό ποσοστό 0,67, αριθμός που είχε να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο.