ΠΑΤΡΑ: Η Πρωτοβουλία Αγώνα Φοιτητών για τις κινητοποιήσεις του κόσμου της εκπαίδευσης – «Τρομοκρατία της κυβέρνησης»

Ως φοιτητές και φοιτήτριες της Πάτρας, χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις του κόσμου της εκπαίδευσης  την προηγούμενη βδομάδα που αψήφησε την τρομοκρατία της κυβέρνησης και έδωσε το παρόν στις κινητοποιήσεις που καλέστηκαν από φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χανιά και Βόλο η νεολαία κατέβηκε στο δρόμο και έδειξε ότι δε θα επιτρέψει στην κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, να ισοπεδώσουν όποιο δικαίωμα έχει μείνει όρθιο μετά από δέκα χρόνια κρίσης.

Με την πανδημία να κλείνει σχεδόν έναν χρόνο και την τηλεκπαίδευση να έχει πλέον εδραιωθεί, η κυβέρνηση ΝΔ όχι  μόνο επιλέγει να μην λάβει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αλλά αντιθέτως, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία μαζικής αντίδρασης των φοιτητών λόγω της συγκυρίας, καταθέτει αιφνιδιαστικά ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που επιτίθεται σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης στοχεύοντας στη δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου πανεπιστημίου των «αρίστων». Ένα νομοσχέδιο που είναι κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης του κράτους απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό.

Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις, ξοδεύει 30 εκ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι για πρόσληψη καθηγητών, όχι για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, όχι για την ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού. Παράλληλα, θεσμοθετούν την ελεγχόμενη είσοδο, η συλλογική δράση των φοιτητών ποινικοποιείται και η δράση των φοιτητικών συλλόγων θα αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές, που μπορεί να οδηγούν και στη διαγραφή! Με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πετώντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες παιδιά με ελάχιστη βάση εισαγωγής και μείωση των εισακτέων, έχοντας ήδη φροντίσει να υποβαθμίσει την επαγγελματική εκπαίδευση με το κλείσιμο δεκάδων δημόσιων ΙΕΚ. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, θεσμοθετούνται τα όρια φοίτησης και οι διαγραφές φοιτητών, μέτρο που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το μέλλον των ολοένα και αυξανόμενων εργαζόμενων φοιτητών.

Οι φοιτητές δε τρομοκρατούνται! Μας κήρυξαν πόλεμο και θα τον έχουν!  Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας είναι αναγκαίο να βάλουμε όλοι και όλες πλάτη στο να πάρουν ξανά ζωή οι συλλογικές μας διαδικασίες, να οργανωθούμε και πάλι στις γενικές μας συνελεύσεις. Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Συζητάμε αποφασίζουμε και υλοποιούμε μαχητικά στο δρόμο. Καλούμε όλη την κοινωνία, τους εργαζόμενους τους γονείς τους μαθητές και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε μαζική και μαχητική εναντίωση στο νέο αντί εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και της πολιτικής της κυβέρνησης που βάζει ταφόπλακα στο μέλλον μας! Δε θα γίνουμε η χαμένη γενιά!

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/1 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

//ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

//ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

//ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

//ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ

//Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση των φοιτητών. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, δωρεάν ασφάλιση των φοιτητών

//Να δοθούν λεφτά για να ανοίξει εδώ και τώρα κανονικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση- Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης! Μείωση των μαθητών και των φοιτητών ανά τάξη και αμφιθέατρο αντίστοιχα, τηρουμένων των απαραίτητων αναλογιών, με δωρεάν παροχή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, και διεξαγωγή τακτικών τεστ στους φοιτητές. Εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων και άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού! Όχι στο φιάσκο της Τήλε εξεταστικής!

//Όχι στο νέο τρόπο εισαγωγής και στην εξίσωση των πτυχίων που σπρώχνει στις αγκάλες των κολλεγιαρχών χιλιάδες νεολαίους. Ειδικά φέτος με το αίσχος της τηλεκπαίδευσης απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια!

//Ενάντια στο φιάσκο της τηλεκπαίδευσης. Όχι στη νομιμοποίηση της.

//Έξω η  πανεπιστημιακή αστυνομία από τις σχολές μας. Δε θα πατήσετε το ποδάρι σας. Όχι στην αστυνομοκρατία και την τρομοκράτηση! Υπεράσπιση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και των κεκτημένων μας. Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

//Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές, όχι στα νέα πειθαρχικά πλαίσια, όχι στις κάρτες εισόδου και την ελεγχόμενη είσοδο!

//Όχι στο τσάκισμα επαγγελματικών-εργασιακών δικαιωμάτων. Μόνιμη-σταθερή-αξιοπρεπή δουλειά για όλους. Ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

//Όχι έρευνα για τις πολυεθνικές και για πολεμικούς εξοπλισμούς.

//Εδώ και τώρα ριζική ενίσχυση της δημόσιας υγείας!