Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Θέλουμε πράξεις για μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο

«Επίθεση γοητείας» στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας, λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας

Οι προθέσεις και οι διακηρύξεις πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις, τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας , σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Εξωτερικών της Άγκυρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας , κατά τα άλλα, ως «ακόμα ένα θετικό βήμα» την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Μπορέλ έκανε επίσης αναφορά στο κυπριακό, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρ της γρήγορης επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυσή του – για να προσθέσει ότι η Ευρώπη είναι υπέρ της συνολικής μείωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική πλευρά έχει αποδυθεί σε μία «επίθεση γοητείας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αμέσως μετά από την εκλογή Μπάιντεν. Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε μία σειρά πάγιων απαιτήσεων της Άγκυρας, όπως η ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό – μέσω της οποίας προσδοκά πρόσθετη χρηματοδότηση – αλλά και την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης του 1995, όπως και την απελευθέρωση της βίζας για ταξίδια Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μπορέλ είπε από την πλευρά του ότι οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας επιδεινώθηκαν μέσα στο 2020, αλλά μίλησε για βελτίωση μέσα στις πρώτες ημέρες του 2021. Ο κ. Τσαβούσογλου πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου , Σαρλ Μισέλ.