Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Σήμερα οι εισηγήσεις Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού και άμεση έγκριση εμβολίων

Σε τρεις κατευθύνσεις αναμένεται να κινηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ζήτημα της πανδημίας, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί τόσο στην πρότασή του για το ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού όσο και σε πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στις χώρες της Ε.Ε.

Οσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό, η έκδοση του οποίου ξεκίνησε στη χώρα μας, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο χθες για μία «ελληνική καινοτομία» και τόνισε ότι «καταχωρίζεται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων» και εξήγησε εκ νέου ότι η πρόταση αυτή «αφορά και τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης θα εισηγηθεί και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της Astra Zeneca το οποίο ήδη έχει κριθεί ασφαλές από πολλές άλλες χώρες».

Ταυτόχρονα θα ζητήσει να ασκηθεί πίεση στην Pfizer «ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021».

«Και τα δύο θα σημαίνουν περισσότερα εμβόλια και γρηγορότερο τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι «η παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων δεν είναι, δυστυχώς, σταθερή» και τόνισε πως «ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό των παραλαβών και όσα εμβόλια έρχονται, θα γίνονται ταχύτατα, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα για να εξασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση για όλους τους συμπολίτες μας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου