Χρηματιστήριο: Με τραπεζική ώθηση η επαναφορά στις 800 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μπορεί να μην “έπιασε” μεγάλες συναλλακτικές ταχύτητες, όμως σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών έκανε ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους του 2021, κλείνοντας με σημαντικά κέρδη και μία ανάσα από τις 800 μονάδες, έχοντας αρωγό τον “αφυπνισμένο” τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 799,97 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 790,52 μονάδων (+0,35%) και 803,97 μονάδων (+2,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 929 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Με τραπεζική ώθηση η επαναφορά στις 800 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,70%, στις 1.910,95 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.096,24 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,47% στις 492,55 μονάδες.

Αν και το ύψος των συναλλαγών δεν έδωσε το μήνυμα της αποφασιστικής αντίδρασης, εντούτοις η αγορά είδε τον τραπεζικό της κλάδο να επανέρχεται πλησίον των 500 μονάδων, με ισχυρά κέρδη, μετά από αρκετές εβδομάδες εσωστρέφειας και διόρθωσης. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης έχασε στις δημοπρασίες το ψυχολογικό επίπεδο των 800 μονάδων, αλλά αντέδρασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, μόλις απειλήθηκαν οι στηρίξεις του.

Θετικό ήταν και το κλίμα από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έδειξαν να “εγκρίνουν” την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ώρα δηλαδή που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται υπό κάποιου είδους περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω του δευτέρου κύματος της πανδημίας, οι Βρυξέλλες δείχνουν να έχουν πάρει το μήνυμα της άμεσης ανάγκης υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να μην μπορούσε να βρει καλύτερο συμπαραστάτη στην προσπάθεια της, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η εκταμίευση πόρων.

Θετικά λειτούργησε και η έκθεση της Jefferies, η οποία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, με τον τραπεζικό της κλάδο να αναμένεται να ωφεληθεί ιδιαίτερα έντονα από το come back του τουρισμού που θα ξεκινήσει με την ευρεία διάθεση των εμβολίων. Η επιτυχής υιοθέτηση των εμβολίων αναμένεται, κατά τον οίκο, να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες εντός περιφερειών και των χωρών που έχουν τους μεγαλύτερους κλάδους τουρισμού και υπηρεσιών σε σχέση με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.

Βέβαια, το σενάριο αυτό δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί χωρίς εμπόδια. Ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα για τις αγορές μετοχών από αυτό το σημείο, προειδοποιεί, θα είναι η διάθεση των εμβολίων να αποτύχει να αποκτήσει ευρεία μορφή είτε μέσω μη διαθεσιμότητας είτε λόγω του ότι ο πληθυσμός δεν είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να μην ανοίξουν ξανά οι κλάδοι των υπηρεσιών, με την Ελλάδα να βιώνει μια ακόμη χαμένη τουριστική σεζόν.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 5,04%, με τις Alpha Bank, Eurobank και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 4%. Κέρδη 3,29% σημείωσε η Motor Oil, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ.

Τα κέρδη σε Titan, Jumbo, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα ξεπέρασαν το 1%, ενώ εκείνα των Φουρλή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola έμειναν κάτω του 1%. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Σαράντης, με τον ΟΛΠ να κλείνει στο -1,64%.