Για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου

Η ανοικτή αγορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων δικαιώνει την αιματηρή προσπάθεια που έκανε ο επιχειρηματικός κόσμος για να κρατηθεί ζωντανός.

Κάναμε όλοι μας μεγάλες θυσίες για να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι θα γίνουμε οι ίδιοι αυστηροί ελεγκτές των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις επιχειρήσεις μας, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως επιστήμονες και πολιτικές αρχές, και να επιτρέψουν το άνοιγμα ορισμένων βασικών κλάδων του παραγωγικού ιστού.

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της προς την Κυβέρνηση και την επιτροπή των επιστημόνων για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.

Τώρα, είναι στο δικό μας χέρι να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους, τηρώντας πιστά και χωρίς εκπτώσεις όλα τα μέτρα που μας υποδείχθηκαν για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και απέναντι στους συναδέλφους μας άλλων επιχειρηματικών κλάδων, όπως είναι αυτός της εστίασης, που παραμένουν κλειστοί και περιμένουν την βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων για να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Για να έχουν αντίκρισμα οι θυσίες που κάναμε και να υπάρξει συνέχεια στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς επιβάλλεται να επιδείξουμε όλοι μας ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να δώσουμε δικαιώματα, κάνοντας υποχωρήσεις στα μέτρα σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς, καθώς αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό θα αυξηθεί ο κίνδυνος διασποράς και η επιτροπή επιστημόνων έχει προειδοποιήσει ότι θα υποχρεωθεί να αυστηροποιήσει και πάλι τα μέτρα.

Το επόμενο διάστημα τα βλέμματα όλης της κοινωνίας θα είναι καρφωμένα πάνω μας. Όχι με διάθεση καχυποψίας. Περιμένουν όλοι από εμάς να δείξουμε ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας για εμάς, το προσωπικό και τους πελάτες μας.

Θα είναι καταστροφικό να τους διαψεύσουμε και να γίνουμε εμείς οι υπαίτιοι για ένα πισωγύρισμα της αγοράς που θα ισοδυναμεί με πισωγύρισμα της κοινωνίας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ευθύνη μας μεγάλη.

 

Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας