«Μποτιλιάρισμα» αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 5 – Μέχρι Τρίτη οι ενδιαφερόμενοι για αιτήσεις

Μέχρι αύριο Τρίτη 19.1.2021 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Ήδη μέχρι χτες το βράδυ στην πλατφόρμα myBusinessSuport είχαν κατατεθεί 652.516 αιτήσεις, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος της προθεσμίας να φτάσουν τις 700.000, την ώρα βέβαια που η αρχική εκτίμηση παρέπεμπε σε 400.000 αιτήσεις.

Βέβαια όπως έχει ειπωθεί το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης συνολικά θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στην προηγούμενη φάση 448.203 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 2,1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, «το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διευκολύνει την ένταξη των επιχειρήσεων στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την προσεχή Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021.»

Παράλληλα, σε περίπτωση λαθών, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport) για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, έως τις 19 Ιανουαρίου 2021. Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ αναμένεται να κλείσει και αλγόριθμος στη βάση του οποίου θα γίνουν οι διανομές. Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται το σχήμα «λίγα σε πολλούς» με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις, που περιμένουν μόνο την Επιστρεπτέα καθώς είναι «εκτός» τραπεζικών χρηματοδοτήσεων κι άλλων εργαλείων ώστε να κλείσουν «τρύπες» αλλά και να κρατηθούν στη ζωή. Έτσι το 1000άρικο φαίνεται να είναι δεδομένο και πάλι.

Σε σχέση, πάντως, με το κριτήριο τζίρου, όπως φαίνεται με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα κλειδώσει μετά την επεξεργασία των στοιχείων. Ο πήχης πάντως που είχε τεθεί στις προηγούμενες επιστρεπτέες ήταν να υπάρχει απώλεια τουλάχιστον 20% στην περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου. Επίσης δεν αποκλείεται να γίνει συμψηφισμός με τα επιδόματα αναστολής των εργαζομένων ή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης, αλλά και να μπει ένα «ταβάνι» στις χορηγούμενες επιδοτήσεις. Παράλληλα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την μετατροπή μέρους των ποσών των τριών πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας σε επιδοιτήσεις.

Πηγή: Reporter.gr