Γερμανία: Ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και έρευνα για τη δηλητηρίασή του

Την άμεση απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε η γερμανική κυβέρνηση, καταδικάζοντας την σύλληψή του αμέσως μετά την οικειοθελή επιστροφή του στην Ρωσία.

Η απόφαση, με βάση την οποία έγινε η σύλληψη, έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως “αυθαίρετη”, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ, επομένως η σύλληψη του κ. Ναβάλνι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου, σημείωσε. Επιπλέον, τόνισε, είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι η ακρόαση του κ. Ναβάλνι έγινε πραγματικά χωρίς επαρκές διάστημα προειδοποίησης. “Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν το θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας με δηλητήριο και όχι τους δράστες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και κάλεσε τις ρωσικές αρχές “να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Ναβάλνι και να διερευνήσουν σε βάθος τις συνθήκες της δηλητηρίασής του”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και θα συζητηθεί με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ