ΑΧΑΪΑ: Ανοίγουν οι αγορές με αυξημένους ελέγχους της Αστυνομίας – «Άγχος» των υγειονομικών για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς δίνεται από σήμερα. Ξαναζωντανεύει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα, ενώ θα λειτουργήσουν και πάλι κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ.
Το σύνολο των εργαζομένων που επανέρχονται στην εργασία είναι περίπου 140.000 και για τους πελάτες η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Σήμερα θα έχουμε αυξημένη επιτήρηση από την ΕΛΑΣ σε τοπικό επίπεδο.
Οι υγειονομικοί παράγοντες της περιοχής, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Αναμένουν μια έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ευελπιστούν ωστόσο ότι η ατομική ευθύνη θα κάνει το θαύμα της και η έξαρση θα είναι περιορισμένη.
Μέχρι χθες η υγειονομική κατάσταση ήταν ευμενής: 14 νοσηλευόμενοι στο ΠΓΝΠ, με 2 στη ΜΕΘ. Και 12 στον «Αγιο Ανδρέα», με έναν στη ΜΕΘ.

Με την φιλοσοφία ότι η «μάχη» επιβίωσης του Λιανεμπορίου κερδήθηκε, αλλά τίποτα ακόμα δεν τελείωσε, ο επιχειρηματικός κόσμος της Αιγιάλειας ανοίγει σήμερα τις τοπικές αγορές, συνεχίζοντας να πιέζει όντως, προς πάσα κατεύθυνση συγκροτημένα και οργανωμένα, για την όσο δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία και των καταστημάτων Εστίασης, διεκδικώντας για όλους τους κλάδους εμπορικών και επαγγελματικών επιχειρήσεων φορολογικές και οικονομικές απαλλαγές.
> Ο επικεφαλής της «Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης» και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρης Τηλιγάδης εκτιμά πως μετά από μία δύσκολη περίοδο η επανεκκίνηση της αγοράς ξεκινά με νέους κανόνες, που απαιτούν μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μην επανέλθει σε παρελθόντες εποχές. Προτρέπει παράλληλα τους καταναλωτές σε αυτή τη δύσκολη επανεκκίνηση να στηρίξουν στα ψώνια τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής, γιατί έτσι πραγματικά θα στηριχθεί η τοπική οικονομία. «Ευχόμαστε να ήταν η τελευταία φορά που είδαμε κλειστά καταστήματα» λέει με νόημα.
> Ο πρόεδρος του Εμπορικού – Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος μιλά για «ζωντανό λιανεμπόριο» μετά από σκληρές μάχες, που απέδωσαν καρπούς. «Ανοίγοντας και πάλι τις πόρτες για το αγοραστικό κοινό, γυρίζουμε σελίδα και συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε. Είμαστε έτοιμοι, να τηρήσουμε τα μέτρα και θέλουμε από τους καταναλωτές να τηρήσουν επίσης απαρέγκλιτα κανόνες υγιεινής, αποστάσεις, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα η αγορά, στηρίζοντας τα τοπικά καταστήματα, κατά την περίοδο των… γενναίων εκπτώσεων, ώστε τα χρήματα να επιστρέψουν πάλι σε αυτούς».
Μετά τη μερική δικαίωση, επόμενος μεγάλος στόχος των εμπόρων είναι να ανοίξει όλη η επιχειρηματικότητα και να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις και όχι ψίχουλα, όπως λένε.