(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το “CHOICE” απογειώνεται – Ξεκίνησαν τα εργαστήρια μαθητών και εκπαιδευτικών παραγωγής OER’s

Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη διαδικτυακή έναρξη των εργασιών των Εθνικών Ηγετικών Ομάδων Εργασίας (Creative Leadership Teams) του Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+ KA3-Forward Looking Cooperation Projects“CHOICE-Policy Reform in STEM” της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στις 12 Ιανουαρίου 2021. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό!!!

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι STEM και STE(A)M προκύπτουν ως ακρωνύμιο από τις λέξεις Science-Επιστήμες, Technology-Τεχνολογία, Engineering-Μηχανική, Mathematics- Μαθηματικά ενώ το (Α) αφορά το Arts- Τέχνες & Ανθρωπιστικές επιστήμες. Παγκοσμίως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την STE(A)M προσέγγιση στην εκπαίδευση, δεδομένου ότι  επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη  δημιουργικότητας και καινοτομίας και παράλληλα κριτικής σκέψης, προσαρμοστικότητας και ευελιξίας των μαθητών συμβάλλοντας  στην καλλιέργεια  δεξιοτήτων  του 21ου αλλά και σύνδεση εκπαίδευσης, πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας μέσω μιας ολιστικής διαθεματικής προσέγγισης.

Οι Ηγετικές Ομάδες Εργασίας “CHOICE” αποτελούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολικών μονάδων ΓΕΛ Ανδρίτσαινας (Ηλεία), Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών (Αχαΐα) και Εκπαιδευτηρίων “Παναγίας Προυσιώτισσας” (Αιτωλοακαρνανία) καθώς και πρότυπα (role-models) από την Αγορά Εργασίας και Πανεπιστημιακούς Φορείς. Η υποστήριξη και καθοδήγηση των ομάδων γίνεται από την επιστημονική ομάδα CHOICE της ΠΔΕΔΕ που απαρτίζεται από Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Στο πρώτο εργαστήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των ομάδων  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με πρότυπα από τον χώρο της αγοράς εργασίας της ευρύτερης περιοχής και του Πανεπιστημίου, οι οποίοι εστίασαν στη σημασία σύνδεσης εκπαίδευσης, πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση εκπαίδευσης, τόσο σε τομείς αμιγώς τεχνολογικούς, όσο και σε τομείς πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

Έτσι, με μεγάλη χαρά και τιμή οι Ηγετικές Ομάδες Δημιουργίας της ΠΔΕΔΕ υποδέχτηκαν τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλη Αϊβαλή, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νικολούτσο Κωνσταντίνο, καθώς και  τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζή Παναγιώτη.

Ο κ. Βασίλης Αϊβαλής αναφερόμενος στο έργο και στη σύνθεση των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, τόνισε  τη σημαντικότητα της εξειδίκευσης των νέων σε θέματα τεχνολογίας για τη μελλοντική επαγγελματική τους πορεία. Ο κ.  Κωνσταντίνος Νικολούτσος αναφέρθηκε  με παραδείγματα από τον εμπορικό τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στην αναγκαιότητα σύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη λειτουργίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κοντά στους χώρους εργασίας. Υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στις προηγούμενες τοποθετήσεις ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής τόνισε την ανάγκη υποστήριξης με επιστημονικό τρόπο και με υψηλή τεχνολογία τον τομέα της φυτικής και ζωικής παραγωγής, μιλώντας με παραδείγματα από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον στο εργαστήριο, ενώ τους κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον η συζήτηση  για το εκπαιδευτικό υλικό αλλά και τον τρόπο που πρόκειται να αναπτυχθεί στο πλαίσιο του CHOICE. Συγκεκριμένα, μία σημαντική καινοτομία του έργου CHOICE είναι η συμπαραγωγή και η συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικού υλικού STEM με STE(A)Μ προσέγγιση από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι, που θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν συνεργατικά, θα εξασφαλίζουν ότι το παραγόμενο υλικό θα είναι  ελκυστικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και σχεδιασμένο σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά και τις ανάγκες των νέων, αλλά και της σύγχρονης εποχής.

Την έναρξη των εργασιών του 1ου εργαστηρίου σχεδιασμού και ανάπτυξης ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος και ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας Παπαδάκης Σπυρίδων, μέλη της επιστημονικής ομάδας CHOICE. Το εργαστήριο συντονίστηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου κ. Μπαλωμένου Αθανασία (ΣΕΕ, ΠΕ03 ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας)  και την προωθήτρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕΔΕ κ. Έλενα Σαρλή, με την υποστήριξη της κ. Έστερ Μαρίας Καλογερούδη, εκπρόσωπο από τον συνεργαζόμενο οργανισμό Eurotsaining, ενώ συνέβαλαν και συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση και διεξαγωγή του εργαστηρίου οι Συντονιστές εκπαιδευτικού Έργου και μέλη της επιστημονικής ομάδας του CHOICE κ.κ. Αντωνοπούλου Ζωή, ΣΕΕ ΠΕ02, Βαλμάς Θεοφάνης, ΣΕΕ ΠΕ70, Βετσόπουλος Απόστολος, ΣΕΕ ΠΕ02, Κουζέλη Χαρούλα, ΣΕΕ ΠΕ60, Κωσταρά Ευφροσύνη, ΣΕΕ ΠΕ02, Λεβεντάκης Χαράλαμπος, ΣΕΕ ΠΕ11, Μαστρογιάννης Αλέξιος, ΣΕΕ ΠΕ70, Παπαδούρης Παναγιώτης, ΣΕΕ ΠΕ70 και Τσιάχτας Αριστοτέλης, ΣΕΕ ΠΕ04, Άννα Γεωργακοπούλου,ΣΕΕ (ΠΕ07).