Έφηβοι: Πότε τριπλασιάζεται ο κίνδυνος να γίνουν καπνιστές

Vape teenager. Young pretty white girl in blue cap and green jacket smoking an electronic cigarette opposite brick wall on the street in the spring. Bad habit.

Τα ευρήματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας αναδεικνύουν ότι όταν οι έφηβοι κάτω των 18 ετών ξεκινούν να ατμίζουν, δηλαδή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν εώς και τριπλάσιο κίνδυνο να γίνουν τακτικοί καπνιστές

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή έκδοση του Pediatrics στις 11 Ιανουαρίου. Ανάμεσα στους 2014 συμμετέχοντες, ηλικίας 12-24 που χρησιμοποιούσαν ηλέκτρονικό τσιγάρο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν μελλοντικά τακτικοί καπνιστές. Ανάμεσα σε αυτούς που κάπνιζαν τσιγάρα καπνού, το καθημερινό κάπνισμα συνεχίστηκε μέχρι και την ηλικία των 28. Η καθημερινή κατανάλωση τσιγάρων σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ των ηλικιών 18 και 21 (12%) και μεταξύ 25 και 28 (21%).

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που ακολουθεί την πορεία του συστηματικού καπνίσματος σε εφήβους. Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν μια διέξοδο γι’ αυτούς που στη συνέχεια γίνονται καπνιστές» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας John P. Pierce, καθηγητής Ph.D και επίτιμος καθηγητής της σχολής Δημόσιας Υγείας Herbert Wertheim του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Αντικαρκινικού Κέντρου Moores του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από την μελέτη της Αξιολόγησης του Πληθυσμού του Τσιγάρου και της Υγείας (Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) Study), μιας γεωγραφικής έρευνας για τη χρήση των τσιγάρων και τις επιπτώσεις στην υγεία των Αμερικανών πολιτών. Η έρευνα, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ινστιτούτου για την Χρήση Ναρκωτικών και το ομοσπονδιακό Κέντρο για τα Προϊόντα Τσιγάρου, εξέτασε ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων ηλικίας 12-24 κατά την περίοδο 2013 με 2014, ενώ βρισκόντουσαν υπό ετήσια παρακολούθηση για τέσσερα χρόνια έτσι ώστε να διαπιστώσουν την εξέλιξη των εξεταζόμενων και τη χρήση ανάμεσα σε 12 προϊόντα καπνού.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, το 45% των συμμετεχόντων είχαν χρησιμοποίησει τουλάχιστον ένα προϊόν καπνού. Κατά τη διάρκεια όμως του τέταρτου χρόνου παρατήρησης, το 62% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν πειραματιστεί με τα προϊόντα καπνού. Από αυτούς, το 73% είχε δοκιμάσει τσιγάρα και το 72% είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν δοκιμάσει ναργιλέ και πούρα. Τα παραδοσιακά πούρα, τα πούρα με φίλτρο, τα προϊόντα χωρίς καπνό, οι πίπες και το snus (υγρός καπνός χωρίς καύση) είχαν δοκιμαστεί σε περισσότερο από 10% των συμμετεχόντων.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι μέχρι και τον τέταρτο χρόνο επίβλεψης, το 12% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσαν προϊόντα καπνού καθημερινά, ενώ οι μισοί από αυτούς ήταν καθημερινοί καπνιστές ήδη μετά τον πρώτο χρόνο της έρευνας. Το 70% των καθημερινών χρηστών προϊόντων καπνού κάπνιζαν τσιγάρα και οι περισσότεροι από αυτούς (63%) κάπνιζαν μόνο τσιγάρα. Ανάμεσα σε αυτούς που κάπνιζαν τσιγάρα και χρησιμοποιούσαν άλλου είδους καπνά, οι μισοί έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κάποιες μέρες της εβδομάδας. Από το 17% των συμμετεχόντων που άτμιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο κάθε μέρα, σχεδόν οι μισοί κάπνιζαν κανονικό τσιγάρο μερικές φορές.

«Δοκιμάζοντας ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα υποπροϊόντα καπνού ήδη πριν από την ηλικία των 18, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει κάποιος καπνιστής» καταλήγει η Karen Messer καθηγήτρια Ph.D στη σχολή Δημόσιας Υγείας Herbert Wertheim του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συντονίστρια βιοστατικής στο Αντικαρκινικό κέντρο Moores του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αρκετά δημοφιλές στους απόφοιτους του Λυκείου, ένα ποσοστό αυξημένο από το 38% το 2014 σε 45% το 2019. Τα αποτελέσματα αυτά προοικονομούν την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των εφήβων καπνιστών ηλεκτρονικών τσιγάρων και θα οδηγήσει σε αύξηση των καθημερινών καπνιστών τσιγάρων των νεαρών ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιστρέφοντας έτσι δεκαετίες κατά τις οποίες οι έφηβοι δεν κάπνιζαν» καταλήγει.