(Βίντεο)-Lockdown – Λινού: Ναι στο άνοιγμα της αγοράς με επιπλέον με μέτρα

Με την πανδημία του κορoνοϊού στη χώρα να παραμένει και να δίνει καθημερινά πολλά κρούσματα, κρίσιμα είναι τα ερωτήματα για το άνοιγμα της αγοράς και των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όλα δείχνουν ότι προχωράμε σε ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα, δεν είναι ωστόσο γνωστό τι θα συμβεί με γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.

«Θέμα πολιτικό και οικονομικό» χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, το άνοιγμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά οι υπεύθυνοι και «να δουν για κάθε αλλαγή τι μέτρα επιπλέον μπορούμε να πάρουμε ώστε ό,τι πρόβλημα προκληθεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο».

Δεν έχουμε δει το αποτύπωμα των εορτών

Η μείωση που παρατηρείται σε διασωληνωμένους και θανάτους δεν αντικατοπτρίζει την περίοδο των εορτών, υπογράμμισε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή σε ενδεχόμενο άνοιγμα.

«Η μείωση στους διασωληνωμένους και στους θανάτους είναι πριν τα Χριστούγεννα».

Η κ. Λινού τόνισε ότι η χώρα «υπολείπεται στα θέματα διαφάνεια της πανδημίας» αφού κλείνουν περιοχές χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τα κρούσματα.

«Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων».

Σε αυστηρό lockdown η Αργολίδα

Σε καθεστώς lockdown μπαίνει επισήμως από σήμερα, 14 Ιανουαρίου η Αργολίδα και η Σπάρτη. Σημειώνεται πως από σήμερα σε καραντίνα έχει τεθεί και η Λέσβος ενώ από χτες περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στη Βοιωτία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, χαρακτήρισε «λάθος» την καραντίνα στην περιοχή, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν κρούσματα που να δικαιολογούν αυτήν την απόφαση.

Τόνισε ότι η αγορά στην περιοχή αιμορραγεί και τα μέτρα περιορισμού δυσχαιρένουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

«Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μικρά καταστήματα».

Ο κ. Καμπόσος επισήμανε ότι «9 στα 10 κρούσματα βρίσκονται σε περιοχές Ρομά», ενώ μίλησε για ατομική ευθύνη και περισσότερη αστυνόμευση που είναι απαραίτητη προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Ναι στα μικρά καταστήματα, όχι στα εμπορικά κέντρα

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, η καθηγήτρια επισήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν με κανόνες μικρά καταστήματα, της γειτονιάς, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων.

Κατηγορηματικό είναι το όχι όσον αφορά μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα.
«Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει».

Ενστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, με πολλούς να εκφράζουν τις ενστάσεις τους.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο οποίος σημειώνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με ανοιχτά τα παράθυρα σε συνθήκες ψύχους, ενώ δεν έχει δοθεί και καμία οδηγία σχετικά με μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Είναι πρακτικά ανέφικτο με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Εγώ το παιδί μου δε θα το έστελνα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

https://www.tromaktiko.gr/