Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις με 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο

Ένας 50χρονος καρδιολόγος και ένας 67χρονος “μαϊμού” δικηγόρος από τη Συρία, συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα για το έλκος, την υπέρταση, την αναιμία, την καρδιά και συμπληρώματα σιδήρου, με το ΑΜΚΑ αλλοδαπών.

Οι συνταγές εκτελούνταν σε συγκεκριμένα 10 φαρμακεία, που εμπεριέχονται στην δικογραφία, τα οποία ήταν κοντά στο ιατρείο αλλά πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής των ασφαλισμένων. Ο καρδιολόγος εργαζόταν και σε ιατρείο γνωστού επαγγελματικού συλλόγου, ενώ ο άεργος Σύρος είχε καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ…

Η σύλληψη των κατηγορουμένων
Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, και από την μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν εκδοθεί, σε στοιχεία 31 ασφαλισμένων, 489 εικονικές συνταγές, με την οικονομική ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, όταν οι αστυνομικοί έγιναν αποδέκτες πληροφοριών πως οι δύο κατηγορούμενοι και ένας “Χρήστος”, είχαν πρόσβαση σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, μέσω του Σύρου, τα οποία ο καρδιολόγος χρησιμοποιούσε προκειμένου να συνταγογραφεί φάρμακα, για ασθένειες που δεν έπασχαν οι αλλοδαποί. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, δίνονταν παράνομα έναντι αμοιβής σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομειακές δομές. Η τελευταία πληροφορία δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί καθώς λόγω COVID 19, δεν ήταν εύκολη η πιθανή πρόσβαση των κατηγορουμένων σε αυτούς τους χώρους.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον από τις 4 Νοεμβρίου 2019, ημερομηνία της πρώτης επίμαχης συνταγής, οι δύο κατηγορούμενοι επεδίωκαν την κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διάπραξη απατών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων.

Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις με 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο από τη Συρία
“Βροχή” οι συνταγές σε αλλοδαπούς
Από το σύστημα συνταγογραφήσεων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, το χρονικό διάστημα 2012-2021, προέκυψε ότι ο καρδιολόγος είχε συνταγογραφήσει σε 50 αλλοδαπούς καθώς και σε 73 ακόμη άτομα που ασφαλίζονταν βάσει του νόμου υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, προέκυψε ότι ο γιατρός συνταγογραφούσε μαζικά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνταγογράφηση τεσσάρων σκευασμάτων σε χρονικό διάστημα 1,5 ώρας σε συνολικά 15 αλλοδαπούς ασφαλισμένους. Δύο αδέρφια που έμεναν στην Κυψέλη, και είχαν εξάμηνη συνταγή, αυτή εκτελείται και τις έξι φορές σε φαρμακείο στο Περιστέρι. Τα αδέρφια κατέθεσαν ότι γνώριζαν τον γιατρό από συνάξεις της εκκλησίας, κανείς τους όμως δεν είχε εξεταστεί από αυτόν, ούτε τους είχε γράψει συνταγές για φάρμακα.

Από την παρακολούθηση του 67χρονου από την Συρία, διαπιστώθηκε ότι και ο ίδιος είχε πάει σε τρία από τα υπό διερεύνηση φαρμακεία, παραδίδοντας τις παράνομες συνταγές παραλαμβάνοντας φάρμακα.

Γιατρός και ιδιώτης είχαν στήσει “φάμπρικα” με εικονικές συνταγές – Πολλά τα ευρήματα
Μεγάλοι τραπεζικοί λογαριασμοί
Από την άρση τραπεζικού απορρήτου των δύο κατηγορουμένων, διαπιστώθηκε για την περίπτωση του γιατρού ότι τα έτη 2018-2019-2020, οι πιστώσεις στους λογαριασμούς υπερέβαιναν τα δηλωθέντα εισοδήματα κατά περίπου 50.000 ευρώ. Εντυπωσιακή ήταν η αντίστοιχη έρευνα στα τραπεζικά στοιχεία του 67χρονου από τη Συρία, καθώς δήλωνε μεν “δικηγόρος”, αλλά ως άεργος το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε καταθέσεις πάνω από 400.000 ευρώ.

Ο 67χρονος Σύρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, είχε πάει πολλές φορές στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στον Αγ. Ι. Ρέντη, όπου συνομιλούσε με συγκεκριμένο υπάλληλο, ο οποίος στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι απλά διατηρούσε μια τυπική σχέση μαζί του.

Οι αστυνομικοί ακόμη και στο ιατρείο του επαγγελματικού συλλόγου, εντόπισαν φαρμακευτικά σκευάσματα και ιατρικές συνταγές του καρδιολόγου για ένα συγκεκριμένο άτομο. Στο σπίτι του Σύρου, κατασχέθηκαν 23.100 ευρώ, 9 κινητά τηλέφωνα, δύο τάμπλετ, φορητός υπολογιστής, ένα σπρέι πιπεριού, ένα περίστροφο, ένα τσεκούρι, φαρμακευτικά σκευάσματα, συνταγές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση-ένταξη σε συμμορία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις και απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

https://www.thetoc.gr/