Με κέρδη έκλεισαν τα ευρω-χρηματιστήρια, με ώθηση… Μπάιντεν και εμβολίου της Johnson&Johnson

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η επενδυτική αναμονή για ισχυρό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης από πλευράς Μπάιντεν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά και τα θετικά νέα από το πεδίο των εμβολίων ενίσχυσαν την αισιοδοξία στην αγορά.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,71%, στις 412 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ενισχύεται κατά 1,9%, ενώ ο κλάδος κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 0,4%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, “κέρδισε” 0,60%, στις 3.641,37 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,35%, στις 13.988,70, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,33%, στις 5.681,14 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,84%, στις 6.801,96.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,47%, στις 22.637,72 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,14%, στις 8.372,40 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν μεταξύ άλλων με ανησυχία την “μάχη” με τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού διεθνώς. Η πορεία του εμβολιασμού ανά την Ευρώπη, ωστόσο, έχει αυξήσει την αισιοδοξία ότι η πανδημία θα αρχίσει να βαδίζει προς το τέλος της.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο  New England Journal of Medicine, το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson’s κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και εμφανίζεται να δημιουργεί ανοσοαπόκριση τόσο σε νέους όσο και σε γηραιότερους εθελοντές οι οποίοι εμβολιάστηκαν.

Η πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ βρίσκεται επίσης στα “ραντάρ” των επενδυτών, καθώς η ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία – για δεύτερη φορά μέσα στη θητεία του, κατηγορώντας τον για “υποκίνηση στάσης” από οργισμένο όχλο στις 6 Ιανουαρίου, μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Στην Ευρώπη, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ελαφρώς ηπιότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Reuters για ύφεση 5,1%.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών ASM International είδε τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 7,6%, μετά την αναβάθμισή της τιμής – στόχου της από την Barclays.

Στην άλλη “όχθη” του ευρωπαϊκού δείκτη, η μετοχή της Carrefour σημείωσε πτώση 2,5%, μετά την έκφραση αντίθεσης από τον υπουργό Εργασίας της Γαλλίας στην πρόταση εξαγοράς της από τον καναδικό κολοσσό των λιανικών πωλήσεων, Alimentation Couche-Tard.