Καιρός: Αναμένονται χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες– Ισχυρός παγετός αύριο

Παγετός αναμένεται την Παρασκευή στα περισσότερα ηπειρωτικά με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου

Συνθήκες παγετού επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κι ενώ η ψυχρή εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αύριο Παρασκευή θα υπάρξει παγετός στα περισσότερα ηπειρωτικά.

Ο χάρτης αποτυπώνει τις περιοχές που η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Ιδιαίτερα στα βόρεια ηπειρωτικά θα καταγραφούν θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από -6 βαθμούς.

meteo_pag

Πού θα πέσουν χιόνια

Ήδη, από το πρωί τα βόρεια ηπειρωτικά καταγράφουν κατά τόπους ελάχιστες θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του  meteo.gr η θερμοκρασία έπεσε στους -8.3 βαθμούς στη Βλάστη Κοζάνης. Σημειώνεται ότι σε σταθμούς σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύβγια (δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα), καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως πχ στο Λαϊλιά Σερρών (-10.4 βαθμοί).

meteo_pag1

Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την κακοκαιρία «Λέανδρος» από το απόγευμα της Πέμπτης 14/1 έως το πρωί της Παρασκευής 15/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο.

Παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Παρασκευής 15/1. Ο συνδυασμός των χιονοπτώσεων με τις αρνητικές θερμοκρασίες θα διαμορφώσουν κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνθήκες που αναμένονται κατά τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 15/1. Με μωβ χρώμα φαίνονται τα σημεία του δικτύου όπου αναμένονται χιονοπτώσεις και με ανοικτό γαλάζιο τα σημεία όπου αναμένεται χιονόνερο.

meteo_pag2

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο στις Σέρρες

Την ίδια ώρα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα πρόσφατα στις Σέρρες έχουν δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Η γέφυρα του Τσέλιου, που ενώνει το κέντρο με την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων θα παραμείνει εκτός κυκλοφορίας για ένα περίπου μήνα, όπως αναφέρει το GRTimes.gr.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης δήλωσε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα. Η γέφυρα είχε δεχθεί πίεση στις πλημμύρες τις 21 Ιουνίου, αλλά και στις 4 Ιανουαρίου, οπότε διαπιστώθηκαν νέα προβλήματα στα θεμέλιά της. Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία νέας σύγχρονης γέφυρας στο ίδιο σημείο.

serres_gefyra

Από την πρόσφατη κακοκαιρία επλήγησαν εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στο βιοτεχνικό πάρκο της πόλης, ωστόσο σαφώς πιο έντονα επλήγησαν περιοχές στην υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα.