Ασφαλιστικές εισφορές: Λήγει σήμερα η προθεσμία δήλωσης ΙΒΑΝ για ελεύθερους επαγγελματίες

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τον ΙΒΑΝ.

Έως σήμερα, (14/01) 56.987 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019 πρέπει να καταχωρήσουν το iban τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019.

Η καταχώριση του ΙΒΑΝ στην ηλεκτρονική καρτέλα του ασφαλισμένου στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εισπράξει ο δικαιούχος μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου την επιστροφή που δικαιούται.

Υπενθυμίζεται πως στις 31η Ιανουαρίου λήγει και η προθεσμία για την υποβολή, αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κλίμακας, για περισσότερους από 900.000 μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους), για το έτος 2021.

Aπό το 2020 και εφεξής, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες δηλώνουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών που επιθυμούν, επιλέγοντας μεταξύ 6 υποχρεωτικών κατηγοριών, ανεξάρτητων από το εισόδημά τους.

Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ αναρτήθηκε η σχετική εφαρμογή και οι 1,5 εκατ. μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν έως 31 Ιανουαρίου το ύψος των εισφορών τους –διαμορφώνοντας έτσι και τις μελλοντικές τους συντάξεις– για το έτος 2021.

Η επιλογή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται μόνο μια φορά το χρόνο και είναι δεσμευτική, αφού δεν χωρεί υπαναχώρηση.

Εάν δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονται σήμερα.