ΑΧΑΪΑ: Διπλός σεισμός κοντά στα 5 R μεταξύ Αιγίου και Ναυπάκτου – Τι είπε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για τις επερχόμενες δονήσεις

Αισθητή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Στερεά, καθώς και περιοχές της Θεσσαλίας, έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο) ή 4,7 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που σημειώθηκε στις 00.09 τα ξημερώματα της Τετάρτης με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αιγίου, κοντά στον Μαραθιά Δωρίδας.

Πρόκειται για ένα επίκεντρο που τον τελευταίο μήνα δίνει αρκετές σεισμικές δονήσεις, κάτι που σύμφωνα με τους σεισμολόγους θεωρείται φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα για τον Κορινθιακό Κόλπο.

Ακολούθησαν δεκάδες μικροσεισμοί, με μεγαλύτερο αυτόν στις 00.56 μεγέθους 4,4 R, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Αρκετοί κάτοικοι Αιγίου έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους, καθώς επικρατεί φόβος λόγω της ασταμάτητης σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ αισθητή. Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει πως η περιοχή του Μαραθιά είναι διεγερμένη το τελευταίο διάστημα και αυτή η σεισμική δραστηριότητα είναι αναμενόμενη, ενώ πιστεύει πως όλα θα εξελιχθούν φυσιολογικά.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:09 μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Τετάρτης), σε θαλάσσια περιοχή, στα δυτικά του Κορινθιακού Κόλπου, κοντά στη Ναύπακτο, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC).

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 2 χλμ, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC.

 

Ακης Τσελέντης:

Ηταν ταυτόχρονα δύο σεισμοί ο ένας με εστιακό βαθος τα 5 χλμ και ο άλλος τα 10 σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγηγτής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης . Η πρώτη ενδειξη ηταν 4,9 για τον πρώτο και 4,7 Ρίχτερ για τον δεύτερο. Και έγιναν ταυτόχρονα. Με το ίδιο σχεδόν επίκεντρο. Ο καθηγητής Ακης Τσελέντης παρακολουθεί το φαινόμενο αλλά όπως είπε η περιοχή κοντά στον Μαραθιά δίνει συχνά τέτοιους σεισμούς. Οι σεισμοί έγιναν στις 12.06 και ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μέχρι 3 Ρίχτερ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "ΣΕΙΣΜΟΣ 13.7 km NNW of Aegion Dorida (H), Greece 4.8 2.0 km UOA μέγεθος: βάθος: χρόνος: 13 Ιαν 2021 12:09:41 πμ συντετανμένες 38 21'36' 22°01' 12 (πριν από 5 λεπτά) EET EET 16km Τολοφώνος .Kamares έου Rododafni Αίγιο Συμπολιτείας E65"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.