Μεταβολή του καιρού με χειμωνιάτικο σκηνικό – Η πρώτη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα

Η πρώτη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα εκδηλώθηκε από χθες (με έντονες βροχοπτώσεις) και θα κλιμακωθεί με χιόνι σήμερα στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια της χώρας. Με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει αισθητή πτώση στα κεντρικά και στα βόρεια (σε Μακεδονία – Θράκη 4-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε δυτική Μακεδονία θα είναι ακόμη 4-5 βαθμούς χαμηλότερη), δεν θα λείψουν και φαινόμενα παγετού στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά πρωινές και βραδινές ώρες. Οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν πτώση ακόμη και 10-15 βαθμών Κελσίου από τις… ανοιξιάτικες των προηγούμενων ημερών, φτάνοντας λίγο κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παραμείνει ήπιος και σήμερα, με λίγες νεφώσεις και τη θερμοκρασία να κινείται από 10-15 βαθμούς. Αύριο, όμως, το θερμόμετρο θα πέσει σημαντικά και από τα βόρεια, ενώ στην πρωτεύουσα θα παρουσιάσει μεγάλη πτώση από το βράδυ της Πέμπτης προς τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά ή ημιορεινά της Αττικής.

Στέγη έχει ξεριζωθεί και στύλοι της ΔΕΗ έχουν πέσει από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το χωριό Μελισσουργοί στην Αρτα (φωτ. ΑΠΕ/ΜΠΕ).
Ο καιρός «έδειξε τα δόντια του» τις προηγούμενες ημέρες. Εντονες βροχοπτώσεις έπληξαν την Ηπειρο, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου των Ιωαννίνων και της Αρτας (όπως και στο χωριό Πράμαντα στα Τζουμέρκα) να προκληθούν κατολισθήσεις, να σημειωθούν πτώσεις βράχων ή να κατέβουν πέτρες και χώμα από χειμάρρους. Μάλιστα, ανεμοστρόβιλος έπληξε τα Θεοδώριανα στην ορεινή Αρτα, συνοδευόμενος από ισχυρή βροχή, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Θεοδωριανών, η ταχύτητα του ανέμου ήταν 93,3 χλμ./ώρα (10BF), ενώ το ύψος της βροχής έφτασε τα 103 mm/ώρα! Ανάλογα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τους Μελισσουργούς.

Πολύ νερό έπεσε χθες στον νομό Εβρου, προκαλώντας εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, με υπερχειλίσεις χειμάρρων, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί. Χωράφια και δρόμοι πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού, ενώ έχει κλείσει η κυκλοφορία στον δρόμο Φερών – Αλεξανδρούπολης στο ύψος του αεροδρομίου. Πολλά ήταν τα σημεία στο οδικό δίκτυο του νομού όπου η κυκλοφορία διακόπηκε, ενώ σε αρκετά χωριά –κυρίως στο Σουφλί– πλημμύρισαν σπίτια, όπως στο Μικρό Δέρειο. Εκπαιδευτικοί από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Εβρου αποκλείστηκαν, ενώ στον οικισμό Απαλού μαθητές και δάσκαλοι απεγκλωβίστηκαν με μπουλντόζα του δήμου. Με ειδική επιχείρηση επιτεύχθηκε η μεταφορά δύο νεφροπαθών, κατοίκων του Μεγάλου Δέρειου, για να κάνουν αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς δεν ήταν δυνατή η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής χθες σημειώθηκαν σε Ιμερο Ροδόπης (82 χιλ.), Μεταξάδες Εβρου (77 χιλ.), Δερβίζιανα Ιωαννίνων (63 χιλ.), Ορεστιάδα (62 χιλ.) και Αλεξανδρούπολη (61 χιλ.).

Ισχυρότατες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν σε Τρίκαλα και Καρδίτσα (ξυπνώντας μνήμες από τις ανεπούλωτες ακόμη πληγές του «Ιανού»). Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο της Αργιθέας, ενώ φούσκωσε επικίνδυνα ο Πηνειός στην περιοχή της Καλαμπάκας ύστερα από βροχή 36 ωρών. Πολύ νερό έπεσε και σε Καρπενήσι, Αράχωβα και Αργος, ενώ χιόνια έπεσαν στον Παρνασσό.