ΗΠΑ: Τη συνεργασία της με τον Τραμπ διακόπτει η Deutsche Bank

Τη λήξη της συνεργασίας της με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank (D.B.), στερώντας από τον απερχόμενο πρόεδρο ζωτικής σημασίας πιστωτικό δίαυλο, ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει τα γήπεδα γκολφ και τα ξενοδοχεία του. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας πήρε την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, μετά τις αιματηρές ταραχές στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Η πρωτοβουλία της D.B. είναι το τελευταίο κρούσμα αντίδρασης επιχειρηματικών κύκλων απέναντι στη στάση του προέδρου, ο οποίος εξώθησε τους οπαδούς του σε πρωτοφανείς πράξεις λεηλασίας στο κτίριο του Κογκρέσου, με απολογισμό πέντε νεκρούς.

Τη Δευτέρα, η τράπεζα Signature Bank ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε διαδικασία «παγώματος» των προσωπικών λογαριασμών του Τραμπ, καλώντας τον πρόεδρο να παραιτηθεί. Η αμερικανική ιδιωτική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι «δεν θα συνεργασθεί στο μέλλον με κανένα μέλος του Κογκρέσου, το οποίο ψήφισε κατά της επικύρωσης της ψηφοφορίας του Κολεγίου των Εκλεκτόρων». Ο Τραμπ διαθέτει έναν τρεχούμενο και έναν επιχειρηματικό λογαριασμό στη Signature Bank, σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του 2019.

Η απόφαση της Deutsche Bank αποτελεί, όμως, το ισχυρότερο πλήγμα για τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια του Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου CNN, ο Τραμπ δεν έχει ζητήσει πρόσφατα νέο δάνειο από την D.B. Ο συνολικός δανεισμός τού ομίλου Τραμπ, αλλά και του ίδιου του προέδρου και των συγγενών του από τη γερμανική τράπεζα, υπερβαίνει τα 2,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα των New York Times από το 2019.

Πολλά από τα εκκρεμή δάνεια του Τραμπ προς την D.B. έχουν πάψει να εξυπηρετούνται. Ο Τραμπ έχει μάλιστα δανεισθεί δεκάδες εκατ. δολάρια για λογαριασμό του ξενοδοχείου και γηπέδου γκολφ στο Ντόραλ της Φλόριντα, ενώ η Deutsche Bank δάνεισε μεγάλα ποσά για την κατασκευή των ξενοδοχείων Trump International και Tower στο Σικάγο, αλλά και για το ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσιγκτον, που εγκαινιάσθηκε το 2016. Η γερμανική τράπεζα δεν έχει δώσει ενδείξεις για το πώς σχεδιάζει να χειρισθεί τις δανειακές εκκρεμότητες του Τραμπ. Η αποπληρωμή των δανείων του πρέπει να αρχίσει το 2023 και το 2024.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι δύο τραπεζίτες της D.B., οι οποίοι συνεργάζονταν πιο στενά με τον Τραμπ, παραιτήθηκαν. Μία εξ αυτών, η Κριστιάνα Ράιλι, καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα τη βία στο Καπιτώλιο στον προσωπικό της επαγγελματικό λογαριασμό LinkedIn.