Κορωνοϊός – Τζόνσον: Επίθεση κατά της Κίνας για τη χρήση παγκολίνων σε ιατρικούς σκοπούς

Σε διαδικτυακή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής One Planet, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο ιός εμφανίστηκε λόγω «ανισορροπίας στη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο» – Απάντησε σήμερα το Πεκίνο  μέσω του υπουργείου Εξωτερικών

Επίθεση σε βάρος της Κίνας για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, εξαπέλυσε ο Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος σε μια «άθλια» μορφή παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.

Σε διαδικτυακή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής One Planet που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο ιός εμφανίστηκε λόγω «ανισορροπίας στη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «προέρχεται από νυχτερίδες ή παγκολίνους», πριν αναφερθεί στην «άθλια» παράδοση της Κίνας να χρησιμοποιεί παγκολίνους για ιατρικούς σκοπούς, σε μια πρακτική που δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη για την υγεία.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον ανέφερε: «Μια τελευταία σκέψη, μην ξεχνάτε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν το αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο. Όπως η αρχική πανούκλα που έπληξε τους Έλληνες… είναι και αυτή μια ζωονόσος. Προέρχεται από νυχτερίδες ή παγκολίνους, από την άθλια πεποίθηση ότι αν αλέσετε τα κεράτινα λέπια τους θα γίνετε κάπως πιο ισχυροί. Προέρχεται από αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου και πρέπει να το σταματήσουμε».

Η Κίνα απέρριψε τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού την Τρίτη, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν να αναφέρει στο Bloomberg ότι «δεν υπάρχει χώρος, ούτε μέρος, για ανθρώπους που κάνουν εικασίες».

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν την ακριβή προέλευσή του, αν και πιστεύεται ότι προήλθε από μια υγρή αγορά που πωλεί ζώα στην πόλη.

Σημειώνεται πως οι παγκολίνοι αποτελούν ένα είδος ζώου, για την προστασία του οποίου αγωνίζεται η αρραβωνιαστικιά του Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς. Μάλιστα, έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή της στη λειτουργία των υγρών αγορών κι έχει αναδειχτεί σαν ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές του 2020 από τον οργανισμό Peta.