Διατηρήθηκε το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την προσπάθεια για τον μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών εν μέσω της τελευταίας έξαρσης της πανδημίας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 ενισχύθηκε οριακά 0,05% στις 408,61 μονάδες, κλείνοντας με θετικό πρόσημο για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρές απώλειες 01,% στις 13.925,06 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Παρά τις απώλειες αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης απέχει μόλις 0,9% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την προηγούμενη Παρασκευή στις 14.049,53 μονάδες.

Ο γερμανικός CAC-40 έχασε 0,2% στις 5.650,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,65% στις 6.754,11 μονάδες. Και οι δύο δείκτες συμπλήρωσαν δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%.

Στο μεταξύ, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνεχίζει να αποτελεί πηγή προβληματισμού για τους επενδυτές αν και οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων δίνουν μια νότα αισιοδοξίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με κολοσσούς όπως οι AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna, μεταξύ άλλων, ενώ παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους, τα περισσότερα κράτη επιταχύνουν τους εμβολιασμούς στους πληθυσμούς τους.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνει παράλληλα η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το άρθρο για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της “υποκίνησης ανταρσίας” για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα. Αν εγκριθεί, ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που θα παραπεμφθεί για δεύτερη φορά.

Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης την προοπτική για πρόσθετο οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή μια μεγάλη οικονομική ενίσχυση, η οποία όπως δήλωσε  θα ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν σε επίσημη ανακοίνωση την Πέμπτη, έξι ημέρες πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.