Χ. Σταϊκούρας: Εντός Ιανουάριου η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5- Τι θα γίνει με τις επιταγές

Σχέδιο για εκ νέου παράταση κατά 75 ημέρες στις προθεσμίες πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων και άλλων που έληγαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε ότι η νομοθετική διάταξη θα δίνει 75 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (είτε λειτουργούν μέσω e-shop είτε με click away εφόσον αποφασιστεί να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο εντός του μήνα) όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ωστόσο, η προϋπόθεση θα είναι να καταγράφεται μείωση τζίρου άνω του 50% για την περίοδο Απριλίου- Δεκεμβρίου 2020, ήτοι θα περιλαμβάνεται και ο τζίρος του τελευταίου μήνα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι για τις επιταγές που έληγαν το Δεκέμβριο, λαμβάνονταν υπόψη η μείωση τζίρου έως και το Νοέμβριο του 2020.

Διευκρινίζεται ότι όταν ψηφιστεί η διάταξη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά είτε στο κατάστημα που τους έχει χορηγήσει το μπλοκ επιταγών, ώστε να μην προχωρήσει η πληρωμή της επιταγής ή των επιταγών.

Εντός Ιανουάριου η επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Σχετικά με τη επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός Ιανουάριου να καταβληθεί στους δικαιούχους το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, ενώ, όπως είπε υπάρχει πρόβλεψη για την 6η κατά σειρά, η οποία θα δοθεί εντός Μαρτίου, εφόσον ληφθεί υπόψη η εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ερωτηθείς σχετικά με το «πάγωμα» στα τεκμήρια διαβίωσης,  ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τον Ιανουάριο καλύπτεται το 80% του ενοικίου 

Αναφερόμενος στο θέμα των συμψηφισμών των ενοικίων, υπογράμμισε ότι την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το Νοέμβριο, ενώ τόνισε ότι τον Ιανουάριο καλύπτεται το 80% του ενοικίου με πληρωμή τον Φεβρουάριο. Πρόσθεσε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, αφού το ποσό αυτό δεν θα φορολογηθεί.

Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, εξηγώντας ότι συνεχίζονται οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν εξετάζεται «κούρεμα», αλλά μόνο διευκολύνσεις. Πρόσθεσε δε ότι 6,5 δισ. δόθηκαν στις επιχειρήσεις το 2020.

Υπάρχουν 32,1 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τρίτου κύματος πανδημίας στον τομέα της οικονομίας, ο υπουργός είπε πως γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η οικονομία και η κοινωνία. Ωστόσο, δήλωσε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα χρειάζεται χρόνο.

Διευκρίνισε επίσης ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 37,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα υπάρχουν 32,1 δισ. ευρώ,  έχοντας διατεθεί περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία.