(Βίντεο)-Lockdown : Τι θα κρίνει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων – Οι φόβοι των ειδικών

Crash tesh για την κυβέρνηση αποτελεί  το σημερινό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, η οποία με τη συνδρομή της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προχωρά με συντηρητικά βήματα στην άρση του lockdown.

Το ζητούμενο είναι πότε οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν το «πράσινο φως» για μέτρα που μπορεί να οδηγούσαν σε γρηγορότερη άρση των περιορισμών, σε άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων και στο λιανεμπόριο, που σηκώνει το πιο βαρύ φορτίο της κρίσης.

Τα βλέμματα των επιστημόνων είναι στραμμένα στα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας όπου θα αποτυπωθεί και η πορεία της επιδημίας κατά την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Εάν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά τότε το άνοιγμα των σχολείων θα επιτείνει, λόγω της κινητικότητας που θα προκληθεί, την ανοδική πορεία της επιδημίας και τότε η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.

Το lockdown και το στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και η περαιτέρω πίεση στο σύστημα Υγείας, γι’ αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται πλέον ανά εβδομάδα, προκειμένου να εξετάζονται τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να υπάρχει μία πρώτη εικόνα των επιπτώσεων από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και υλοποιούνται.

Συνεπώς, η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνεται με το σταγονόμετρο, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 445 νέα κρούσματα, με τα 4 στα 10 να εντοπίζονται στην Περιφέρεια της Αττικής η οποία και ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές. Η άνοδος στην Αττική αποδίδεται κυρίως στην μη τήρηση των μέτρων κατά τα Χριστούγεννα με αποτέλεσμα τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, ακόμη και πάνω από 10.000. Ο συνδυασμός κινητικότητα λόγω σχολείων και αύξηση κρουσμάτων λόγω εορτών, θα σημάνει ηχηρό καμπανάκι για αυστηρoποίηση εκ νέου του lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα των Αθηνών.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έχει αυξηθεί, από 450 που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου σε 550, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα θα οδηγήσει σε αύξηση και των διασωληνωμένων ασθενών σε περίπου μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών και εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί θα μεταφέρουν τον ιό σε ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς τους.

«Είναι σαφές πως αν αφήσουμε το τρίτο κύμα να εξελιχθεί και αν δεν προσέξουμε εύκολα θα επανέλθουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Στο «κόκκινο» παραμένουν αρκετές περιοχές της Αττικής.  Το Περιστέρι είναι ο δήμος που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, στο «μικροσκόπιο» των οποίων βρίσκονται επίσης το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, το Ίλιον, το Κερατσίνι, το Μενίδι και ο Πειραιάς.

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται να φανεί η επίδραση των γιορτών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έξαρση κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι παράταση του αυστηρού lockdown έως και τις 18 Ιανουαρίου για τη Δυτική Αττική, τη Κοζάνη, τη Ροδόπη και την Κάλυμνο αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια στιγμή, προβληματίζει το χωριό Μεγάλα Καλύβια στο νομό Τρικάλων, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού βρίσκονται σε έξαρση.

Για το θέμα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υπεύθυνη κινητών μονάδων υγείας Τρικάλων, Δήμητρα Νάτσινα και ο κοινοτάρχης Μεγάλων Καλυβίων, Παναγιώτης Λαγαράς.

Σύμφωνα με την κυρία Νάτσινα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δέχθηκαν πάρα πολλά τηλεφωνήματα από τους κατοίκους του χωριού λόγω μεγάλης ανησυχίας για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό.

Από τα 402 άτομα που ελέγχθηκαν, τα τέσσερα βγήκαν θετικά. Αυτή τη στιγμή θετικά στον κορωνοϊό είναι 15 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγαρά, όλα ξεκίνησαν από τη μητέρα του κ. Λαγαρά, η οποία μολύνθηκε πιθανότατα από μεγάλο σούπερ μάρκετ των Τρικάλων. Από εκείνην κόλλησε όλη η οικογένεια και στη συνέχεια οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού.