Οπισθοχώρηση από τα υψηλά προμηνύουν τα futures της Wall Street

Πτωτικά κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street τη Δευτέρα, προμηνύοντας την οπισθοχώρηση της αμερικανικής αγοράς μετοχών από τα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η επέλαση του κορονοϊού αλλά και τις επιπτώσεις από την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones “χάνουν” 310 μονάδες, τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 35 μονάδες, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κινούνται 122 μονάδες χαμηλότερα.

Οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν το ράλι τους και την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση από την προσδοκία ότι η κυβέρνηση του εκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση στις 20 Ιανουαρίου, θα μπορέσει να περάσει γρήγορα ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας από το Κογκρέσο, αφού πλέον οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τα δύο σώματα.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης θα μπορούσε να καθυστερήσει εν μέσω της ενδεχόμενης παραπομπής του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία υποκίνησης της εισβολής στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει και την επενδυτική διάθεση.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το άρθρο για την παραπομπή Τραμπ την Τετάρτη, καθώς ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς δεν φαίνεται διατεθειμένος να επικαλεσθεί την 25η Τροπολογία για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Στον αντίποδα, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι η όποια πολιτική αναταραχή θα προκαλέσει η παραπομπή δεν θα επηρεάσει την αγορά μετοχών.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, οι μετοχές του Twitter καταγράφουν πτώση άνω του 6% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά την απόφαση του κοινωνικού δικτύου να προβεί σε μόνιμη αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ υπό τον φόβο υποκίνησης περαιτέρω βίας.

Πτώση 1,32% σημειώνουν επίσης οι μετοχές της Boeing, μετά το νέο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη το Σάββατο στην Τζακάρτα.