Ακούγιου: Μια πυρηνική τουρκική βόμβα στην πόρτα μας – Ρωγμή στο εργοστάσιο

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακουγιού της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023, ενώ η κατασκευή των άλλων τριών μονάδων πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

Πρόκειται για έναν μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα καθώς μιλάμε για τη σεισμογενή Τουρκία.

Ρηγματώσεις στο οπλισμένο σκυρόδεμα και διάβρωση από το θαλασσινό νερό στα θεμέλια του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού μπορεί να δει κανείς στο βίντεο που ακολουθεί.  Τι μπορεί να πάει άραγε στραβά;

 

«Ζήτημα ασφαλείας για όλη την ευρύτερη περιοχή» ήταν η χαρακτηριστική φράση το  Νίκου Δένδια για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στα νότια της Τουρκίας στο Ακούγιου ενώ στη συνέχεια υπέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένδειξη της στάσης της Αγκυρας να μη συνομιλεί με καμία από τις γειτονικές χώρες της. «Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Υπάρχει ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δεν συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Πολύ ωραία. Δεν θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;», είπε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε το εξής. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα βέλος στη φαρέτρα της Ελλάδας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από την πλευρά μας. Να αναδειχθεί δηλαδή ο κίνδυνος και σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες να πιέσουμε (οικονομικά εν προκειμένω) την Τουρκία.