Parler: Ο «αντίπαλος» του Twitter που προτιμούν οι οπαδοί του Τραμπ

Σε μια εποχή, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επικριθεί για τον ρόλο τους στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και ρητορικής μίσους, έχει εμφανιστεί μια αρκετά δυναμική εναλλακτική λύση…

Το Parler υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα πεδίο, στο οποίο κυριαρχεί η πόλωση και οι αντιπαραθέσεις δεν διεξάγονται με όρους καθωσπρεπισμού.

Η κύρια διαφορά μεταξύ του Parler και των πολύ πιο γνωστών και διαδεδομένων κοινωνικών μέσων Twitter και Facebook έγκειται στην απόλυτη ελευθερία που φέρεται να εγγυάται στους χρήστες του. Κάτι σαν «ελευθερία γνώμης και όλα επιτρέπονται», δηλαδή. Προς το παρόν, το Parler αποτελεί ένα πεδίο διεξαγωγής πολιτικών συζητήσεων και δη ακροδεξιάς απόχρωσης.

Η πορεία του ξεκίνησε το 2018 και τουλάχιστον εν μέρει υποστηρίχθηκε από τη συντηρητική Ρεμπέκα Μέρσερ, κόρη του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ, ενός μεγάλου οικονομικού υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, το Parler χρησιμοποιήθηκε από εκπροσώπους των Συντηρητικών, προκειμένου να προβάλλουν τις θέσεις τους. Η εκτόξευση της δημοτικότητάς του ήρθε όταν το Twitter, το Facebook και άλλοι ιστότοποι άρχισαν να ελέγχουν fake news και άλλες ανακριβείς αναρτήσεις.

Οι χρήστες του δεν εγκαταλείπουν τα άλλα μέσα δικτύωσης

Φαίνεται, όμως, πως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών έδωσε άλλη ώθηση στην πλατφόρμα. Διόλου τυχαία, την εβδομάδα που ακολούθησε τη διαδικασία τον περασμένο Νοέμβρη, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι εντάχθηκαν στο Parler, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του σάιτ, Τζον Μάτζε. Η δωρεάν εφαρμογή βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων, τόσο στο App Store (για τα προϊόντα της Apple) όσο και στο Google Play (για Android). Ρόλο σε αυτό έχουν διαδραματίσει αρκετοί συντηρητικοί καθοδηγητές γνώμης, παροτρύνοντας τους χρήστες του Facebook και του Twitter να τα εγκαταλείψουν.

Για παράδειγμα, μια παρουσιάστρια του Fox News, η Μαρία Μπαρτιμόρο, δήλωσε ότι αφήνει το Twitter από τη στιγμή που ένα από τα tweets της επισημάνθηκε ως κακόβουλο. Ωστόσο, το «αντάρτικο» δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν πρόκειται για χρήστες με εκτοντάδες χιλιάδες ακολούθους, όπως η Μπαρτιμόρο. Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιπαρατεθείς με την αντίπαλη πλευρά όταν έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις τις αναρτήσεις της.

Επομένως, το Parler αποτελεί σίγουρα μια εναλλακτική λύση, χωρίς όμως να αντικαθιστά τα υπόλοιπα, περισσότερο θεσμικά μέσα δικτύωσης. Ποτέ δεν πρόκειται να εμφανιστούν στο timeline του χρήστη συνταγές μαγειρικής, ταινίες ή ασχολίες ελεύθερου χρόνου. Η απόλυτη και πρώτη προτεραιότητα είναι ο πολιτικός σχολιασμός.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος κατά την εγγραφή του είναι ο πολιτικός προσανατολισμός των ατόμων που προτείνονται από την ίδια την πλατφόρμα. Οι περισσότεροι είναι δημοσιογράφοι, opinion leaders ή influencers με δεξιό προσανατολισμό, Ρεπουμπλικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι (όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ στο Τέξας και ο Ντέβιν Νούνες στην Καλιφόρνια).

 

Παρά τις όποιες ομοιότητες, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η Αριστερά και η Δεξιά διαφέρουν ριζικά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα. Ενώ η Αριστερά συνδυάζει γενικά τις ενέργειες διαμαρτυρίας εντός και εκτός σύνδεσης, μια προσέγγιση γνωστή ως «ακτιβισμός του hashtag», η Δεξιά τείνει να αποφεύγει τη διαμαρτυρία offline, προτιμώντας τη συνεργασία με ιδεολογικά φιλικά μέσα ενημέρωσης.

Πώς λειτουργεί

Το Parler είναι πολύ παρόμοιο με το Twitter τόσο στην εμφάνιση όσο και στη λειτουργία. Όταν εγγραφείτε, επιλέγετε να ακολουθήσετε άλλους στην εφαρμογή, μπορείτε να δημοσιεύσετε parleys (κάτι σαν τα tweets) και το περιεχόμενό σας εμφανίζεται σε ένα χρονολόγιο (όπως στο Facebook). Μια συζήτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως και 1.000 χαρακτήρες, σε σύγκριση με τους μόλις 280 σε ένα tweet, καθώς και hashtags, φωτογραφίες, GIFs, memes και βίντεο.

Εάν σας αρέσει ένα parley που κάποιος άλλος δημοσίευσε, μπορείτε να το σχολιάσετε, να το διαδώσετε με το εικονίδιο του μεγαφώνου (λειτουργεί σαν το retweet) ή να πατήσετε upvote εάν σας αρέσει. Απαραίτητος όρος εγγραφής είναι ηλικία άνω των 13 ετών. Το Parler διαθέτει επίσης ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων, όπως το Twitter, παρότι επί του παρόντος δεν εμφανίζει ροή trending topics.

Αυτό που κάνει το Parler τόσο διαφορετικό είναι ο έλεγχος επί του περιεχομένου του, ή -καλύτερα- η έλλειψή του. Μέχρι στιγμής, το κύριο προσόν που προβάλλεται είναι η ελευθερία λόγου που προσφέρει. «Είμαστε μια ανοιχτή κοινότητα, χωρίς λογοκρισία», δήλωσε ο Τζον Μάτζε στο CNBC τον Ιούνιο του 2020.

Αυτή η πολιτική διαφέρει από άλλες εφαρμογές μεγάλης τεχνολογίας, όπως το Facebook, το Twitter και το Reddit, οι οποίες ασκούν έλεγχο στις πλατφόρμες τους. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, η Reddit απαγόρευσε μόνιμα τη μεγαλύτερη κοινότητα υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ με το σκεπτικό ότι ορισμένες θέσεις υποκίνησαν τη βία. Τον Φεβρουάριο του 2020, το Twitter ενημέρωσε την πολιτική του για να μπορεί να επισημαίνει τα tweets που περιλάμβαναν παραπληροφόρηση ή παραπλανητικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο χρήσης» του Parler.

«Το Parler δεσμεύεται για μη-κομματική ελευθερία λόγου. Εσείς καθορίζετε τη δημόσια συζήτηση / κατεύθυνση, όχι εμείς», αναφέρει ο λογαριασμός του ιστότοπου.

Ο Μάτζε δήλωσε ότι εάν παραβιαστούν συγκεκριμένοι κανόνες, ο ιστότοπος διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Parler ξεκαθαρίζουν, για παράδειγμα, ότι «parleys ή σχόλια που κρίθηκαν δυσφημιστικά από δικαστήριο που έχει δικαιοδοσία επί της πλατφόρμας, αφαιρούνται.»

Κατά τα άλλα και μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς εάν μια δημοσίευση/ανάρτηση είναι αληθής ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι ανακρίβειες, ψέματα, παρανοϊκές και αναπόδεικτες θεωρίες συνωμοσίας, απειλές και ρατσιστική ρητορική μίσους ευδοκιμούν στο Parler.

Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων αναρτήσεων, το Twitter κλείδωσε τον λογαριασμό του προέδρου Τραμπ το βράδυ της Τετάρτης (6/1), λίγες ώρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, εμποδίζοντας τον να δημοσιεύσει μηνύματα στους περισσότερους από 88 εκατομμύρια οπαδούς του. Το Facebook ακολούθησε, επιβάλλοντας απαγορευτικό στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο για 24 ώρες.

«Οι βίαιες διαμαρτυρίες στο Καπιτώλιο σήμερα είναι ντροπή. Απαγορεύουμε την υποκίνηση και τις εκκλήσεις για βία στην πλατφόρμα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook Άντι Στόουν. «Εξετάζουμε και καταργούμε οποιοδήποτε περιεχόμενο παραβιάζει αυτούς τους κανόνες», συμπλήρωσε.

Στον αντίποδα, ένα ενδεικτικό σχόλιο χρήστη στο Parler, ανέφερε, σύμφωνα με το Bloomberg: «Απλώς φανταστείτε όλοι οι πατριώτες που θα μαζευτούν στην Ουάσινγκτον να κάνουν μία επιδρομή στη Γερουσία, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Κογκρέσο και να τα καταλάβουν».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, μια ημέρα μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο Τζον Μάτζε δεν εξέπληξε κανέναν, αναφέροντας ότι δεν αισθάνεται υπεύθυνος για ό,τι αναρτάται στην πλατφόρμα και πως η εταιρεία του ενδιαφέρεται πρωτίστως να είναι νομοταγής. Αυτό θα σήμαινε ότι εάν τα έκπτροπα στην Ουάσινγκτον, όπως και οι εμπνευστές τους, κριθεί ότι παραβίασαν τον νόμο, το αντίστοιχο περιεχόμενο θα αφαιρεθεί.

Ο Μάτζε, ωστόσο, προχώρησε κι άλλο, επικρίνοντας Facebook και Twitter για τις αποφάσεις τους αναφορικά με τους λογαριασμούς του Τραμπ. «Είναι ξεκάθαρο ότι πιστεύουν πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», έγραψε ο ιθύνων του Parler. «Προσβάλλουν τους προγόνους μας, ισχυριζόμενοι ότι ο Ζάκερμπεργκ και ο Ντόρσεϊ ξέρουν τι είναι καλό για μας. Το Parler δεν είναι υπερασπιστής της αλήθειας. Πιστεύουμε σ’εσάς. Πιστεύουμε ότι είστε αρκετά σοφοί για να αποφασίσετε μόνοι σας και να είστε σίγουροι ότι έχοντας πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, μπορείτε να κρίνετε.»

Πηγές: HowStuffworks, CNN, USA Today, CNBC, The Verge.