Δέκα μέρες για την ορκωμοσία Μπάιντεν: Στην «απομόνωση» ο Τραμπ- Αλλαγή σελίδας προσδοκούν οι ΗΠΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου έχει ήδη ξεκινήσει. Παρ’ όλα αυτά, τα γεγονότα της 6ης του μηνός δεν πρόκειται να περάσουν στην πολιτική λήθη, έχοντας προκαλέσει μια πρωτοφανή ένταση και αστάθεια στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε καθυστερημένα για την μετάβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο Πρόεδρο, αν και δήλωσε ότι δεν θα παρεβρεθεί στην ορκομωσία του. Την ημέρα εκείνη θα βρίσκεται στη Φλόριντα.

Οι έντεκα ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την ορκομωσία ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα πυκνές σε γεγονότα. Δημοκρατικοί βουλευτές σχεδιάζουν να καταθέσουν τη Δευτέρα νέα άρθρα μομφής εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών του Σώματος να προετοιμαστεί για την υποβολή κατηγορητηρίου ώστε να παραπεμφθεί ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δίκη. Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών». «Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι δημοκρατικοί βουλευτές. Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια, μετά την άρνηση του απερχόμενου αντιπρόεδρου Μάικ Πενς να κάνει χρήση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 56% των Αμερικανών επιθυμεί την άμεση αποπομπή του από το αξίωμά του.

Υπό καθεστώς πίεσης, ο Τραμπ σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, μέσα στα οποία ενδέχεται να είναι και η ίδρυση του δικού του κόμματος τη στιγμή που όλο και περισσότεροι συνεργάτες του παραιτούνται ή αποστασιοποιούνται από εκείνον. Τα αμερικανικά Μέσα μεταδίδουν ότι ο Λευκός Οίκος έχει ερημώσει. Ένα ακόμα πλήγμα που δέχθηκε είναι η ανακοίνωση της διεύθυνσης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Σύμφωνα με αυτήν, αναστέλλεται μόνιμα η λειτουργία του λογαριασμού του. Η αλλαγή του κλίματος αποτυπώνεται και στην στάση του πρώην δικηγόρου του προέδρου Μάικλ Κόεν. Στο παρελθόν, αυτός ήταν που συνήθιζε να δηλώνει ότι η αφοσίωσή του ήταν τέτοια που θα δεχόταν ακόμα και σφαίρα για χάρη του. Σήμερα, όμως, ο Κόεν ανέφερε ότι θα καταθέσει μηνύσεις όσον αφορά “αδικήματα” του Ντόναλντ Τραμπ και μελών της οικογένειάς του. «Μου ζητήθηκε και συμφώνησα να συνεργαστώ με διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες καταθέτοντας για τα αδικήματα του Τραμπ και της οικογένειας Τραμπ. Το κάνω αυτό κυρίως διότι ο Τραμπ προσπάθησε, και ευτυχώς απέτυχε, να καταστρέψει τη δημοκρατία στην Αμερική», ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η απομόνωση του Τραμπ αποτελεί μονάχα τη μία πλευρά του νομίσματος. Η βάση του Τραμπ παραμένει πιστή στο πρόσωπό του. Μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος συνεχίζουν να τον στηρίζουν, εγείροντας ερωτήματα ως προς το μέλλον του συντηρητικού κόμματος. Είναι πιθανή ακόμα και μία διάσπασή του; Επιπλέον, το διάγγελμα Τραμπ, στο οποίο δήλωσε ότι «τώρα δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», αφήνει κατά πολλούς να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να εξαφανιστεί. Οι συζητησεις για δημιουργία δικού του κόμματος δίνουν και παίρνουν. Επιπλέον, η έξοδος του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο τραμπισμός ως πολιτικό κίνημα του δρόμου είναι πλέον γεγονός. Αποτελείται από ένα αξιοσημείωτο τμήμα της βαθιάς Αμερικής. Ανεξαρτήτως του τί μέλλει γενέσθαι με τον Τραμπ, αυτό δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα…