Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. το Σαββατοκύριακο -Φόβοι για μικρές εξορμήσεις λόγω του καλού καιρού

advertisement

Πιο έντονη αναμένεται η αστυνομική παρουσία το προσεχές Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, υπό τον φόβο αρκετός κόσμος να εκμεταλλευτεί τις υψηλές θερμοκρασίες που επιφυλάσσει ο καιρός για μικρές εξορμήσεις, παρά τα περιοριστικά μέτρα του lockdown.

Οι εικόνες από την ημέρα Θεοφανίων (εκτός του συνωστισμού στις εκκλησίες) με τις γεμάτες παραλίες του Φαλήρου, τις εκδρομές πολιτών στη λίμνη Μπελέτσι στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, αλλά και ο συνωστισμός έξω από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, προκάλεσαν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, με αρκετούς λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν πως τέτοιες συμπεριφορές ευνοούν την περαιτέρω διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Σαββατοκύριακο (9 & 10 Ιανουαρίου) οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας. Αστυνομική πηγή υπογράμμισε στο iefimerida.gr ότι οι έλεγχοι θα γίνουν πιο συχνοί στα παραλιακά μέτωπα και στους ορεινούς λόγγους, εκεί οπού τελευταία παρατηρείται συγχρωτισμός, ενώ σαρωτικός θα είναι και ο έλεγχος των εγγράφων μετακίνησης.

Πρόστιμα στους παραβάτες

Στα φυσικά πρόσωπα που μετακινούνται με ψεύδη δήλωση οι Αρχές θα επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ όσοι κυκλοφορούν δίχως μάσκα η οποία είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους επίσης 300 ευρώ.

Μάλιστα στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, όπου ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να ανακοινώσει εάν το καθεστώς lockdown θα παραταθεί, ενδέχεται να γίνει και αναφορά συστάσεις στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να μην υπάρξουν νέες εικόνες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έξαρση των κρουσμάτων.

Οι κωδικοί για τις μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την μετακίνηση πολιτών απαιτείται γραπτό μήνυμα στο 13033 ή έγγραφη βεβαίωση που να αναφέρει τον λόγο της μετακίνησης, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Το SMS ή η βεβαίωση πρέπει να έχει την εξής μορφή: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Όσον αφορά τις μετακινήσεις 21:00 με 05:00 οπού υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, γίνονται μόνο για λόγους υγείας ή εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν.
Πηγή: iefimerida.gr