Καιρός: Βροχές, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες το σαββατοκύριακο

Η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε ασυνήθιστα μικρά γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη δυτική Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική φέρνει πολύ θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας – Δυο φορές τα τελευταία 50 χρόνια η χώρα μας έχει δει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες Ιανουάριο μήνα – Η μεταφορά σκόνης ευνοεί τις λασποβροχές

Με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές, τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και τις αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αναμένεται να κυλήσει καρικά το σαββατοκύριακο στη χώρα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Στη Γηραία Ήπειρο, προβλέπεται ακραία μεταβολή του καιρού, ενώ στην Ελλάδα, το ακραίο καιρικό φαινόμενο θα είναι, αναμφισβήτητα οι θερμοκρασίες, που κατά περιοχές μπορεί να φτάσουν ως και 15 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε ασυνήθιστα μικρά γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη δυτική Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική, θα προκαλέσει τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας.

Ο χάρτης, που ακολουθεί, δείχνει τη θερμοκρασία στο ύψος που μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, περί τα 1500μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Ευρώπη θερμοκρασιακά θα χωριστεί στα δύο το σαββατοκύριακο 9-10 Ιανουαρίου, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

xartis_34

Άλλες δυο φορές τα τελευταία 50 χρόνια τόσο υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί εξίσου υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο μόλις 2 έτη:

Στις 29 Ιανουαρίου 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 25°C στη Νότια Ελλάδα, με υψηλότερη αυτή στο Λεωνίδιο με 28,0°C (Πηγή: ΕΜΥ). Στο Θησείο την ίδια ημέρα καταγράφηκαν 22,6°C στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τον μήνα την περίοδο 1897-2020.

Ακολούθως, την Πρωτοχρονιά του 2010 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας από την αρχή των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις Βρύσσες Χανίων της Κρήτης ο μετεωρολογικός σταθμός του EAA/meteo.gr κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 30,4°C, στο Ηράκλειο 29,8ºC και στην Κνωσό 29,8°C.

Βροχές και μεταφορά σκόνης

Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, προβλέπονται για το Σάββατο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια, με συνέπεια να αναμένονται λασποβροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση, στις υπόλοιπες περιοχές όμως θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα ξεπεράσει, κατά τόπους στα νότια, τους 20 βαθμούς Κελσίου.

xartis_ellada

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Από το πρωί θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες και την Κυριακή

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες για την Κυριακή. Γρήγορα όμως στα δυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών στα Δωδεκάνησα μέχρι το απόγευμα.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια. Μάλιστα, στη Βόρεια Κρήτη εκτιμάται πως θα φτάσει τους 25 βαθμούς.