Η Δημοτική Αρχή είναι «ένα» με τον λαό

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην τοποθέτησή του, στην σημερινή (Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είπε τα εξής:
«Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, που παρουσιάζεται από τον κ. Ρώρο και την αντιπολίτευση ως «κατάκτηση των πολιτών, των κοινωνικών κινημάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης» και ως «βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση», δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα γνωμοδοτικό όργανο που θεσμοθετήθηκε για τη δήθεν συμμετοχή των δημοτών και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων στη διοίκηση του Δήμου.
Στόχος είναι να δημιουργείται η ψευδαίσθηση συμμετοχής σε ουσιαστικές διαδικασίες, ενώ στην ουσία η επιτροπή αυτή (όπως και άλλες τέτοιου είδους) δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το λαό της πόλης μας. Γι’ αυτό και όπου έχει δημιουργηθεί, σπάνια συνεδριάζει και στην πορεία η λειτουργία της εκφυλίζεται. Αυτό συνέβη τόσο στην αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και σε αντίστοιχη προσπάθεια που είχε γίνει επί δημοτικής αρχής Δημαρά στην πόλη μας, αλλά και σε πολλούς άλλους Δήμους της χώρας.
Άλλωστε, όσον αφορά το χαρακτήρα αυτών των επιτροπών, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα «διαβουλεύσεων» σε γενικότερο επίπεδο. Μετά από «διαβούλευση» καταργήθηκαν πλήθος κατακτήσεις των εργαζομένων και πέρασαν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, εμφανίζοντάς τα ως το αποτέλεσμα ευρύτερης συναίνεσης.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι ενώ η διαβούλευση για όλους τους συστημικούς και τις παρατάξεις τους είναι τυπική, θεσμική, για εμάς είναι ουσιαστική, καθημερινή, με τη συμμετοχή όλης της πόλης και των φορέων της και την πραγματοποιούμε εδώ και χρόνια. Ακόμα και μέσα στην πανδημία ήρθαμε σε επαφή με το σύνολο της πόλης. Από το 2014 έως και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες συσκέψεις με δημότες, με συλλόγους, με εκπροσώπους φορέων, στις γειτονιές, στα γραφεία τους, στο Δημαρχείο. Είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή που τολμάει και πηγαίνει τακτικά σε δεκάδες Λαϊκές Συνελεύσεις σε όλη την πόλη, όπου γίνεται η πραγματική «διαβούλευση» με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, το λαϊκό κόσμο της πόλης, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.
Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά, χωρίς διακρίσεις σε «δικούς μας» και «δικούς σας». Δε ρωτήσαμε κανέναν πρόεδρο, κανένα συμβούλιο κοινότητας, κανένα διοικητικό συμβούλιο, κανέναν πολίτη, πού ανήκει και τι πιστεύει. Συνεργαζόμαστε με όλους, ανταλλάσσουμε απόψεις. Προτεραιότητά μας είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν έχουμε αντίρρηση η συζήτηση, η αναζήτηση λύσεων, να γίνει και με άλλες μορφές, ακόμα και με αυτή που προτείνει η αντιπολίτευση, ελπίζοντας ότι δε θα έχει την τύχη όσων γνωρίσαμε έως σήμερα.
Η Δημοτική Αρχή είναι «ένα» με τον πατραϊκό λαό, γι’ αυτό και εναντιώνεται στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται και στους Δήμους. Δεν πρόκειται για λόγια του αέρα, αλλά για μία πραγματικότητα και πορεία έξι (6) χρόνων».