Ελ. Γιαμαρέλλου: Σε 15 ημέρες οι αποφάσεις για την δευτεροβάθμια- Rapid tests στην Γ’ Λυκείου

«Η Γ’ Λυκείου είναι ενήλικα παιδιά, συμπεριφέρονται όπως όλοι μας, και για αυτά αντιμετωπίζουμε το θέμα της πιθανής διασποράς του ιού», τόνισε σε συνέντευξή της η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κα Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο MEGA, πρόσθεσε ότι επειδή τα συγκεκριμένα παιδιά είναι σε μια κρίσιμη θέση, διότι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, είναι επόμενο να δεχθούν παραπάνω βοήθεια από την Πολιτεία.

Αποφασίστηκε, σημείωσε η κα Γιαμαρέλλου, ότι θα έχουν δυνατότητα να γίνεται τεστ όποτε το ζητήσουν και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποφασιστεί και να γίνεται κατά διαστήματα κανονικό τεστ.

Για την Γ’ Λυκείου, υποστήριξε ότι έχει δοθεί παραπάνω βαρύτητα και υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξει πριν από τις άλλες τάξεις, ωστόσο δεν έχουν παρθεί ακόμα αποφάσεις. «Θα περιμένουμε και τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη, γιατί θα δούμε τι κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «Για να ξέρουμε τι διασπορά έχει γίνει από ένα γεγονός με συνωστισμό, πρέπει να περάσουν 15 ημέρες».

Όσον αφορά  τα σχολεία στις κόκκινες περιοχές, η κα Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι η επιτροπή συζήτησε χθες για το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι επιδημιολογικά η διασπορά δεν είναι διάχυτη. «Δεν είναι όλος ο Ασπρόπυργος ή όλη η Κοζάνη. Είναι σε συρροές, για αυτό είπαμε ότι και εκεί θα ανοίξουν τα δημοτικά, και οι βρεφονηπιακοί και τα ειδικά σχολεία τη Δευτέρα», τόνισε.

Αναφερόμενη και στο λιανεμπόριο, η κα Γιαμαρέλλου, επεσήμανε ότι σήμερα θα παρθούν οι αποφάσεις. «Καταλαβαίνω ότι είναι θέμα οικονομίας», είπε, όμως «Πρέπει να δούμε την κινητικότητα και πόσο αυξήθηκε με το click away», πρόσθεσε.

«Δεν βασιζόμαστε τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, γιατί δεν είναι ίδιος και ο αριθμός των τεστ. Βασιζόμαστε στους νεκρούς και τους διασωληνωμένους», εξήγησε.

«Οι διασωληνωμένοι έχουν κάνει μια οριζοντίωση κοντά στους 400. Ωστόσο, τα εξιτήρια είναι περισσότερα, που αυτό δίνει μια αισιοδοξία. Από την άλλη έχουμε τα λύματα. Θέλουμε όλα τα δεδομένα μαζί για να πάρουμε μια υπεύθυνη απόφαση. Εμείς γνωμοδοτούμε και η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει τελικά τι θα γίνει. Φαίνεται πάντως δύσκολο να ανοίξει το click away τη Δευτέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.